Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Idag för 80 år sedan: Gladiatorer anländer Barkarby

Publicerad 2018-10-01 15:00:00 i Gone but not forgotten, Propulärkultur,

Dessa bilder är tagna idag för 80 år sedan, detta i samband med att F 8 flyttar in på Barkarby. Förbandets flygplan, främst av typ J 8 Gloster Gladiator anländer från Västerås, där man startat verksamheten i väntan på att de nya faciliteterna nära Stockholm ska bli klara.
Dessa bilder publicerades i Svenska Dagbladet dagen därpå. Jag citerar en bit från artikeln:

- Det är en historiskt ögonblick för oss idag, sade Svea flygflottiljs chef, överstelöjtnant Georg Gärdin, när han i det strålande solskenet på lördag middag hälsade 23 av flottiljens flygare välkomna från Västerås till Barkarby. Chefen själv har varit bofast i den nya flyganläggningen sedan juli, men först på årets första verkliga flyttedag kom de första två divisionerna av tre som ingå i Svea flygflottilj. Det var idel Gloster Gladiator-maskiner. Fyra Jaktfalkar och en Bulldog landade också på det nya fältets vida gröna matta så att det hela såg rätt imponerande ut. Gladiatorernas intåg skedde med kapten M. Bång som divisionsledare.
Man tar sig för pannan, kliar sig i huvudet - skakar på det, när man nu vet sedan en månad att Försvarsmakten aviserat att man gärna flyttar sitt högkvarter till resterna som en gång var dess flygbas Barkarby, hem för Svea flygflottilj, F 8. En förstudie har påbörjats. Vissa förutsättningar kanske kunde varit ännu bättre, till exempel tillgång till en landningsplats, även för flygplan? Barkarby flygfält lades ner 2010.

Kommentarer

Postat av: Rolf Gustafsson

Publicerad 2018-10-01 17:00:39

På F8 fick jag min jaktutbildning. Gjorde mitt enda riktiga stridsuppdrag vid skydd av Catalina efter DC3 nedskjutning juni 1952. Order direkt av General Bengt Nordenskjöld.

Staben kan klara sig med helikopterplatta.

Postat av: Michael

Publicerad 2018-10-01 18:33:55

Det är enkom för de gamla berghangarerna möjliggör skyddad arbetsplats för HKV i krisläge som de tittar på denna placering.

Oavsett var det ändå en skam att fältet lades ner.

Svar: Du sa det. Inte jag ;)
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela