Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Younger's Mistress

Publicerad 2018-11-06 22:00:00 i Kalla kriget, Propulärkultur,


Här ser vi den enda Lockheed JC-121K på sin hemmabas på ön Ascension mitt ute i Sydatlanten i början av 60-talet. Bilden är tagen av Tom Sheenan.

Såväl JC-121:an och platsen är udda. Man kan verkligen undra vad denna militära Super Constellation användes till? Överbyggnaden på kroppen får en att associera till tornet på en ubåt...och på sätt och vis är det lite betecknande. Flygplanets peak i sin tjänstgöring sammanfaller med att de första amerikanska SSBN-ubåtarna kommer ut på haven, och det för övrigt även inbegripet våra farvatten.

JC-121:an tillhör egentligen US Navy (Bu No.143196), men är utlånat till US Army. Från början hade den använts vid Kwajalein Missile Range i Stilla havet för att användas som "tracker" och reläpost under utprovningen av nya ballistiska robottyper. Samma sak kom att ske från Ascension och anledningen hette DAMP, vilket var förkortning för Downrange Anti-missile Measurement Program  vilket sorterade under US Army samt existerade 1959-63. På ön kom flygplanet få namnet "Younger's Mistress", gissningvis tack vare någon person involverad som hade det namnet.

Förutom interkontinentala robotar kom man inom ramen för DAMP - och även efter dess avslutande - med Bu No.143196 vara involverad i det amerikanska rymdprogrammet. Nedanstående bild togs av Neil Aird på Davis-Mothan Air Force Base den 10 september 1968 och dit hade flygplanet kommit i december året innan. Det såldes som skrot hösten 1976.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela