Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

"Clipper Empress of the Skies" på kort final till Bromma

Publicerad 2018-12-16 22:06:39 i Allmänt, Kalla kriget,

Pan Am:s Douglas DC-7C N738PA Clipper Empress of the Skies på kort final till bana 13 på Bromma den 28 september 1961. Notera mannen i rock som har tagit av sig hatten för en hälsning - det är med detta flygplan som stoftet av Dag Hammarskjöld kommer till Sverige. Han visar med andra ord sin aktning för den döde generalsekreteraren i FN, som omkommit i en flygolycka med Transair Swedens Douglas DC-6B SE-BDY, den 18 september i Ndola i dåvarande Nordrhodesia. Totalt omkom sexton personer.

SE-BDY var chartrad av FN och annvändes av Hammarskjöld samt dennes stab i försöken att medla i den mycket infekterade konflikten i Kongo.

Hammarskjöld fick en TV-sänd statsbegravning i Uppsala domkyrka. Han gravsattes den 29 september - dagen efter dessa bilder togs - i familjegraven på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Från fotots baksida:  Stockholmarna hälsade planet med Dag Hammarskjöld och de övriga omkomnas stoft vid ankomsten till Bromma med blottade huvuden. Caption Svenskt Pressfoto 28.9.61.

Nedan: N738PA taxar in på Bromma den 28 september 1961. Notera Duetten som Follow Me-bil, Transair Curtissen, RAK:s Nord NC701 och Ostermans S-55. En maskin syns på banan - antagligen är det en av Linjeflygs Convair Metropolitan?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela