Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Eksjö Flygdag 2017: Grupp AJA - 2

Publicerad 2017-08-03 05:55:00 i Bücker, Eksjö Flygdag, Hemmafältet, Håtuna, Personligt urval,

Nytagen bild på Bücker Jungmeister ”SE-Anders Johan Andersson i luften”. Ägaren Håkan ”Hawk Eye” Wijkander flyger. Bild: Peter Liander.
 
Lokalpressen nappade på vår pressrelease häromkvällen och berättar om unika tyska flygplan från 30-talet till Eksjö Flygdag. Se artikeln Bücker-flygplan från 30-talets Tyskland till Eksjö Flygdag: "Vi hyllar AJ Andersson".

Hintade om detta i ett tidigare inlägg. I något kortad version så följer här en reviderad version av ("hela") pressreleasen här.

Luftwaffes skolflygplan konstruerades i Linköping - Bro Airshows Bücker-flygplan till Eksjö Flygdag

Vid Eksjö Flygdag den 20 augusti kommer Bro Airshow gästa Ränneslätt med bl a sina Bücker-flygplan från 30-talet. Det handlar om Bücker Jungmann och Jungmeister som bägge är mycket unika och har en klar – om än ganska okänd – svensk anknytning: Jungmann konstruerades t ex i en lägenhet i Linköping.

 
Prototypen till tvåsitsiga Bücker Bü 131 Jungmann gjorde sin första flygning den 27 april 1934. Jungmann blev omgående en succé och Bücker Flugzeugbau fick bara efter ett par år omlokalisera från Berlin/Johannisthal till det nybygga fältet Berlin/Rangsdorf. Flygplanstypen kom att bli något av standardskolmaskin för tyska flygklubbar och det nybildade Luftwaffe. 1936 kom Bü 131B som hade den något starkare Hirth-motorn på 105 hk vilket klart förbättrade planets prestanda.

Bücker Jungmann som är klar att levereras till Sverige i början av 1938 från Rangsdorf. Just detta flygplan finns idag bevarat på museum.
 
Jungmann exporterades i stora kvantiteter och licenstillverkades i flera länder, som t ex Schweiz, Tjeckoslovakien, Japan och Spanien. Man beräknar att runt 4000 exemplar av Bü 131 har tillverkats.Fyra stycken Jungmann importerades till Sverige i slutet av 30-talet, varav en finns idag bevarad på museum. På senare år har andra exemplar av Jungmann köpts in av svenska intressenter, den senaste av Håkan Wijkander som är ett ankare i Bro Airshow som kommer visa upp sig på Eksjö Flygdag.

 
Idén om en liten maskin optimerad för konstflygning föddes hos Bücker och ur Jungmann konstruerade AJ Andersson den ensitsiga Bücker Bü 133 Jungmeister. När man dessutom försåg Jungmeister med Siemens-BRAMO Sh14A på 160 hk fick man till en fullträff, denna modell betecknades Bü 133C. Den rumänske piloten Alex Papanas uppvisning med sin Jungmeister vid invigningen av OS i Berlin i början av augusti 1936 lär ha varit något i "hästväg" - han höll sig hela tiden innanför löparbanorna..!Bättre flygplan för konstflyging än Jungmeister dök inte förrän i slutet av 60-talet då nyare typer slog igenom på allvar. Bättre och bättre – det råder förresten delade meningar om det.
 
I Tyskland byggdes cirka 200 Jungmeister 1936-41, men typen licenstillverkades även i Schweiz och Spanien. Man talar gärna om Jungmeister som ”konstflygplanens Stradivarius”. Bro Airshows nyimporterade Jungmeister är registrerad SE-AJA där de sista tre bokstäverna kan utläsas AJ Andersson. SE-AJA är det första exemplaret som av typen kommit i svensk ägo.
 
Med andra ord planeras det att vid Eksjö Flygdag 2017 ha en programpunkt där AJ Andersson hyllas. Med tanke på vad han har åstadkommit i flyghistorien är det ju lindrigt sagt dags.
 
Om AJ Andersson

Flygplanskonstruktören Anders Johan Andersson, oftast kallad AJ Andersson, föddes den 21 augusti 1899 i Södra Åkarps församling, Malmöhus län, och avled den 14 april 1987 i Linköping. I slutet av 1920-talet började han arbeta vid Svenska Aero på Lidingö som ägdes av tysken Carl Clemens Bücker. Här var Andersson bl a involverad i konstruktionen av Jaktfalken som tillverkades för svenska flygvapnet. 1933 övertogs Svenska Aero av ASJA i Linköping (som några år senare fusionerades med SAAB) och Bücker flyttade tillbaka till Tyskland. Så här berättar Bücker i Erik Bratts bok ”Människor och flygande maskiner”:

- Innan jag for sa jag till AJ att han skulle lägga upp ett projekt på ett skolflygplan. Det var ju så att det helt förhärskande flygplanet bland skolplan var De Havilland Moth. Det enda direktiv AJ fick var att han skulle konstruera ett skolplan, som liknade Mothen men det skulle moderniseras och se mer militäriskt ut...AJ fick sitta hemma om kvällarna i Linköping och rita flygplanet medan jag åkte ner till Berlin och skaffade en fabrik. Till och börja med i Johannisthal. AJ följde snart efter och hade då med sig ritningarna. På detta vis kom Bücker Jungmann till.

AJ Andersson kom att 1933-39 vara chefskonstruktör vid Bücker Flugzeugbau och ansvarade som sådan bland annat för tillblivandet av Bücker Bü 133 Jungmeister och Bücker Bü 181 Bestmann (i svenska flygvapnet kallad Sk 25). När andra världskriget började 1939 kom AJ tillbaka till Sverige och började på Saab, där han bland annat konstruerade en mycket modifierad Bestmann. Det flygplanet blev Saab 91 Safir...

AJ Andersson på senare år vid en Saab 91A Safir. Bild: Svensk Flyghistorisk Förenings Arkiv.
 
Mer om Bro Airshow finns att finna på deras webbsajt.

Mer om Eksjö Flygdag: Söndagen den 20 augusti 2017 arrangerar Norra Smålands Flygklubb återigen Eksjö Flygdag

Lyckade flygdagar har vi tidigare anordnat 1987, -89, -93, -98, 2003 och -12. Dessa har samlat upp till cirka 14000 besökare till anrika Ränneslätt! Och nu är det alltså dags igen – 30 år efter den första! Vi hoppas naturligtvis på en lika stor publiktillströmning som tidigare och programmet kommer att ha en rejäl bredd: Från veteranflyg till dagens toppmoderna JAS 39 Gripen.Håll koll på eksjoflygdag.se och gå med i arrangemanget på facebook där vi försöker bygga upp stämningen. Boka in söndagen den 20 augusti 2017 för ett besök på Eksjö/Ränneslätt (ESMC)!

Vi använder @eksjoflygdag #eksjöflygdag #eksjoflygdag

Slutligen: Jungmeister - es ist wirklich die Stradivari der Kunstflugzeuge. YR-PAX flögs av Alex Panpana.

Bucker Jungmeister YR-PAX (6668020719)

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela