Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

En skånsk SwissBee - 1

Publicerad 2015-08-09 19:47:00 i Propulärkultur,



Det antyddes en sak i det tidigare inlägget Ostermans säljer SeaBee 1947. Jag skrev så här:

Apropå import av SeaBee: Det ryktas om att ytterligare en dylik sådan nyligen har hamnat i svensk ägo. Kanske till och med två..? Vi får se om det blir läge att återvända med en rapport om detta. Republic RC-3 SeaBee har varit på bloggtapeten flera gånger tidigare. Kolla gärna här och här.

Det kan sägas att det där "läget" har infunnit sig nu.

 
Det börjades snackas om det redan i slutet i mars; att Mårten kanske skulle införskaffa en Republic RC-3 SeaBee (eller två?!). Minns att jag föreslog registreringen SE-BXM. Någon månad (eller två?) senare var affären klar...och i slutet på förra veckan ferryflögs HB-SEI till sin nya hemmabas Malmö/Sturup. En skånsk "SwissBee" var med andra ord ett faktum.
 


Denna filmande landning görs på Vombsjön

Ytterligare en Republic RC-3 SeaBee har i och med detta hamnat i Sverige alltså (Eller två? Eller...ja, för det finns ytterligare en till med i paketet.). Typen är tämligen välrepresenterad i vårt land, skulle gissa att efter USA och Kanada så är Sverige land nummer tre vad det gäller antal flygande exemplar: HB-SEI blir - om jag räknat rätt - nummer åtta som är i flygskick. Det finns ytterligare tre SeaBee-projekt som har gällande byggtillstånd hos EAA Sverige, men det finns fler...

Totalt tillverkades 1060 stycken SeaBee under åren 1946-47, men många kom att stå osålda och det sista exemplaret lämnade inte Republic-fabriken förrän 1950. 1982 fanns det cirka 250 stycken kvar på det amerikanska registret och genom åren har det figurerat cirka 35 stycken i Sverige.

Bilder och filmer i detta inlägg är tagna i måndagskväll av min polare Micke, som flyger mycket tillsammans med Mårten. Jag hoppas att snart kunna återkomma med mer om denna nyimporterade SeaBee. Håll utkik!


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela