Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Businessliner på Avan

Publicerad 2014-01-19 20:55:00 i Propulärkultur,

             

Här ovan ser vi en saxad bit från en bild från Ulf Nylöf som är tagen på Gävle/Avan cirka 1950. I hangaren anar man en Cessna 190 eller -195 Businessliner.

För ett par år sedan skrev jag på SFF forum

På någon bild jag sett, tagen på Gävle/Avan under det sena 40-talet, så kan man ana i en hangar en Cessna 190 eller -195. Detta hör säkerligen ihop med det faktum att åren ca 1946-51 agenturen för Cessna innehades av Gösta Forslund Aviation i Gävle.

Finns det fler bilder på detta demoex av typen? Ingen kom importeras (och ingen Cessna 195 har ännu för övrigt hittat till SE-registret), men väl ett antal Cessna 140.
 
Lite senare fick jag en bild via mail från Jan Strömberg i Östersund, som skrev:

Jag satt och bläddrade bland gamla flygbilder, och hittade denna bild. Den kommer troligtvis från Harald Millgårds samlingar. Jag har fått bilden via Gunnar Bandell i Borlänge. Ni hade funderingar på registrering. Det kan ju kanske vara denna Cessna LN-BDR. Det stämmer dock inte med årtalen. Cessnan är av 1953-års modell, och registrerades 1955 i Norge.



Gösta Forslund, den tidigare Cessna-agenten i Sverige, och Thor Solberg, den kommande. Några år senare startade den sistnämnde Solberg Cessna Flyg AB och firman kom att importera flygplan av detta märke fram till 1967. Från 1946 hade Thor Solberg Aviation Co. haft Cessna-agenturen i Norge - läs mer om Thor Solbergs norska verksamheter anno 1963 här.

Åter till bilderna: Det är nog inte helt omöjligt att det rör sig om just denna Cessna 195B ändå, det känns som det mesta pekar på det. Flygplanet ifråga, den norskregistrerade LN-BDR bär tillverkningsnummer 160067, ex N4483C, såldes 1955 till Finland där det blev OH-CSC. Denna Businessliner finns fortfarande kvar och verkar vara baserad på Helsingfors/Malm.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela