Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Sista Vampire-flygningen hos LAS?

Publicerad 2013-07-16 01:05:00 i Allmänt, Kalla kriget,

 
Bloggisten har fått tvänne fina bildsändningar från gårdagens stora begivelse i det flyghistoriska Sverige: De sista flygningarna med Ljungbyheds Aeronautiska Sällskaps (LAS) de Havilland Vampire Trainer SE-DXV, innan denna ställdes av i Ängelholm.

LAS Vampire överlämnades av schweiziska flygvapnet i augusti 1990, då till dåvarande Krigsflygskolan F 5 på Ljungbyhed. Den tvåsitsiga varianten av Vampire hade använts av svenska flygvapnet 1953-68 i 57 exemplar och kallades hos oss för J 28C...även när den användes vid F 5 (Tilläggas bör att man tidigare skaffat hundratals av ensitsiga Vampires och dessa bar beteckning J 28A och J 28B). Så uttrycket Sk 28 - gud förbjude - är en "efterkonstruktion"...

 
Den schweiziska Vampire Trainer'n U-1221 genomgick en omfattande översyn på Ljungbyhed och civilregistrerades den 22 augusti 1991 som SE-DXV. Flygplanet hade då målats som en svensk J 28C-2 och försetts med koden F 5-105. Den J 28C som vid F 5 hade högsta numret "när det begav sig" var 104. Sedan dess har flygplanet förgyllt tillställningar och flygdagar, det har enligt uppgift flugits i cirka 300 timmar - se denna artikel.

Som jag skrev häromdagen så är Vampyren tyvärr nu "slutkörd", det finns ett stort investeringsbehov om man ska hålla planet fortsatt luftvärdigt. Det handlar bland annat om nya/översedda krutpatroner till katapultstolarna och nya säcktankar i vingarna. Sist men inte minst är dessutom gångtiden på motorn slut. 
 


De första bilderna - samt vinjett och avslutning - i detta inlägg är tagna av en fotograf, som valt att vara anonym, detta på både Ljungbyhed och i Ängelholm. Pilot är som synes den inte helt okände Pär Cederqvist. Han fick denna dag först göra två medlemsflygpass för LAS och på kvällen, klockan 18:37, landade han i Ängelholm. De andra som figurerar på bilderna är  Kent Ahlberg, Bengt Eskilsson och Jerker Svensson. Jerker var den som följde med Pär på sista flygningen.Följande bilder är tagna av Per Börjeson vid planets ankomst till Ängelholm.

 
 
Nu ska LAS Vampire stå hos Ängelholms Flygmuseum. Kommer SE-DXV i luften igen? Notera frågetecknet i rubriken, så svaret på frågan får bli: Ja, en vacker dag. Från sällskapets håll vill man nämligen gärna påpeka att detta på intet sätt är slutet för Vampen, utan att man jobbar vidare med lösningar för att få den åter till Ljungbyhed och alltså i luften igen.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Martin

Publicerad 2013-07-16 09:08:25

Man håller tummarna och hoppas att hon får komma i luften igen.
Fina bilder !

/M

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela