Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Stork kvaddad på Ränneslätt

Publicerad 2012-05-09 14:43:00 i Eksjö Flygdag, Hemmafältet,

 
Enda gången som ett totalhaveri (så här långt - peppar!) inträffat på Eksjö/Ränneslätt var när en av flygvapnets Fiesler Fi 156 Storch (svensk beteckning S 14) kvaddes under andra världskriget.

 
Det är åter dags för ett utdrag från Flyghistoria i Eksjö med omnejd:

Den 16 augusti 1941 totalhavererade en av Flygvapnets S 14A, Fiesler Fi 156 Storch, ur F 3 i starten på väg hem till Malmen vid kl 10.50. Man hade tidigare på morgonen kommit från Skillingaryd. "Storken", nr 3807 kodad F 3-17, överstegrades på cirka 20 meters höjd och turligt nog överlevde de båda ombordvarande - dock kraftigt mörbultade då de inte innan hade spänt fast sig. Piloten, löjtnant Karl-Erik Nittve, ådrog sig på grund av detta i kraschen allvarliga ansiktsskador.


 
Bilderna ovan kommer från Rosenlöfs foto, Eksjö.

Flygvapnet hämtade vraket med lastbil och körde det till Malmen några dagar efter missödet. Ekipaget stannade till utanför Noris på Stockholmsvägen, man behövde av någon anledning ringa. Nittve var inne i hallen hos farfar och farmor, kollade sig i spegeln och baddade sig i nyllet. Eller var det fru Nittve hjälpte honom med det, hon var nämligen med. Detta minns farsan, han var fyra år då, 1941. Med andra ord så gjorde händelsen stort intryck på honom som liten grabb. Bengan minns även vraket - både på haveriplatsen och på lastbilsflaket.

Piloten Karl-Erik Nittve hamnade sedermera på FOA.

Nedan ser vi haveriplatsen idag, den ligger i västra kanten av stråk 19, inte långt från bantröskeln. Bäst att påpeka att flygstråket inte fanns på den tiden.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela