Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Tysklägret på Ränneslätt 1945

Publicerad 2012-07-22 22:40:00 i Familjealbumet, Hemmafältet,

 
... åtminstone en del av det (?). Detta är en akvarell gjord av den tyske internen Friedrich Winters som genom släkten nu hamnat i min ägo. Hittade en forumtråd om ytterligare en tavla med Ränneslättsmotiv av samme konstnär.
 
I Baltlägret i norra delen av Ränneslätt inhystes de internerade i baracker.
 
I söder låg Tysklägret och dessa fick bo i huvudsak i tält men även senare i baracker.
 
Åtminstone var det så här om man får tro min fars minnesbild. Läs mer om den s k Baltutlämningen här. Nedan är en intressant kartskiss, man kan notera att flygklubbens stuga och hangar ligger där Baltlägret en gång var beläget.
 
 
  
Om man vänder på tavlan så finns det en del att läsa. Klicka på bilden för större version.
  
 
De sexton balter som skrivit under tackbrevet låg inlagda på Garnis i Eksjö efter att ha deltagit i en hungerstrejk som började i slutet av november. Det var då det blev känt att de skulle utlämnas till Sovjetunionen.
 
Det är anmärkningsvärt lite på Ränneslätt som minner om dessa läger. Det enda som jag kan komma på är stenen vid den så kallade Tyskvägen (Vägen byggdes just av internerade tyskar).Jag har tillsvidare deponerat tavlan i klubbstugan på Ränneslätt. Det finns ju helt klart historiska kopplingar till platsen...
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Marie Tyden

Publicerad 2014-02-23 12:58:27

Tavlan av Winters har jag, i stort identisk, i mina ägo. Min far köpte den av honom 1945 i Eksjö.Har även en lite mindre i bruna färger.
MVH/Marie

Postat av: Eva Jonsson

Publicerad 2017-02-05 15:37:26

Äntligen någon mer, som skriver om detta! Min far pratade ofta om att han vaktade dessa tyska flyktingar och att han fick stå i ett vakttorn när de skulle bada i sjön och ropa till dem på tyska "achtung, achtung! Zu ruck scwemmen". När baltutlämningen var på tal på TV, så grät han. Han köpte även boken Legionärena av P-O Enqvist.
Vad heter din far?

Postat av: Marie Tydén

Publicerad 2017-04-14 21:12:53

Min far hette Carl Tydén. Arbetade på Ing 2.
MVH/Marie

Postat av: ÅY

Publicerad 2017-11-22 21:10:11

Målningen är utförd av Friedrich Winters sommaren 1945 och föreställer interneringslägret på Ränneslätt utanför Eksjö. Winters tjänstgjorde som sonderführer inom förbandet "Tankholzkomdo 32" i den tyska armén under andra världskriget. Han var född den 9 juni 1903, gift med Anni Winters och bosatt i Düsseldorf.

I samband med krigsslutet befann han sig med den tyska armén i Kurland, (i nuvarande Lettland), varifrån han lyckades fly till Gotland, där han blev tillfångatagen den 9 maj 1945. Därifrån fördes han till interneringslägret vid Ränneslätt utanför Eksjö den 14 maj 1945. Han blev registrerad som fånge nr IR/1010. Interneringslägret vid Ränneslätt var ett av flera svenska militära interneringsläger för utländska soldater under andra världskriget. I Ränneslätt-lägret hölls omkring 1000 tyska och ett hundratal baltiska soldater fångna under 1945.

Winters arbetade som personalvårdsassistent i lägret. Han var även konstnär och fungerade som ansvarig utgivare för lägertidningen "Die Neue Lagerzeitung" som utkom dagligen i ett enda exemplar. Tidningen fästes på en anslagstavla inne i lägerområdet och lästes av cirka 1000 man varje dag. Förutom notiser, sporthändelser, tecknade serier och annonser innehöll den reportage och information om händelser och aktiviteter i lägret.

Sovjetunionen utövade politiska påtryckningar på den svenska regeringen för att få de internerade soldaterna utlämnade. I juni 1945 beslöt den svenska samlingsregeringen att tillmötesgå de sovjetiska önskemålen och utlämna alla tyska och baltiska soldater som flytt till Sverige österifrån från maj månad 1945. Försvarsstabens invändningar mot beslutet, protester, hungerstrek och självmord bland internerna, samt andra praktiska hinder gjorde att det dröjde ett antal månader innan beslutet kunde verkställas.

Den 28 november 1945 fördes Winters från interneringslägret vid Ränneslätt till Eksjö garnison, och därifrån vidare till Borås den 3 december. Den 15 december 1945 lämnade Sverige ut honom till Sovjetunionen tillsammans med 527 andra tyska interner. De hämtades av det sovjetiska lasarettsfartyget Bjeloostrov i Trelleborgs hamn och fördes till Libau i dåvarande Sovjetunionen (nuvarande Lettland). Under färden var alla instängda i lastutrymmet och fartyget eskorterades av ryska minsvepare. Deras vidare öden är okända.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela