Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

ESGB 121003 - 1

Publicerad 2012-09-10 04:04:00 i Allmänt, Gone but not forgotten, Propulärkultur,

Det som en gång var Torslanda flygplats fotograferat från luften i maj 2008. Kan jämföras med detta vykort som gavs ut när man öppnade flygplatsen 1923.


Den 3 oktober är det på dagen 35 år sedan man stängde Göteborg/Torslanda flygplats (ESGB). Samma dag öppnades Landvetter (ESGG) för trafik.
 
 
På denna bild ser vi det första flygplan som satte ner hjulen på Torslanda, en S.E.5a  framför Blå Hangaren som då var under uppförande. Denna S.E.5a, G-EBDU, landade på Torslanda den 28 juni 1923, drygt en månad före invigningen av flygplatsen. Pilot var den danskfödde engelsmannen Mogens Louis Bramson som jobbade åt Savage Sky Writing Company Ltd, ett företag som flög Europa runt för "Skywriting" och i Göteborg gjorde reklam för ILUG, Internationella Luftfartsutställningen i Göteborg, vilken skulle hållas i samband med invigningen. Läs mer om “Scandinavian Sky-Writing Expedition” in 1923-24 på Rob Mulders websida.
 
Här följer ett knippe bilder tagna på Torslanda från tiden det begav sig...
 
 
 

En privatperson har tagit initiativ till en återträff för de som var med på Torslanda-tiden - se ovanstående flyer. Flyghistorikern Åke Hall kommer vid denna tillställning eventuellt att kåsera runt Torslandas historia. Jag kan gissa att bilderna i detta inlägget isåfall kommer - på ett eller annat sätt - då att figurera i hans berättelse? Och detta tillsammans med en uppsjö av andra intressanta och kul foton.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela