Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

F 11 museum 20 år

Publicerad 2011-10-12 08:05:34 i Kalla kriget,Björn hörde av sig förra veckan och hintade lite saker om flyguppvisning och annat på Skavsta. Hmm, intressant. Tidpunkt: Nu på lördag, den 15 oktober. Anledning: F 11 museum fyller 20 år...dessutom är det 70 år sedan Kungl. Södermanlands flygflottilj, F 11, inledde sin verksamhet. Läs gärna denna artikel på SFF:s Aktuelltsida

Slängde därför iväg ett mail med lite frågor via F 11 museums website och det dröjde inte länge innan jag fick svar i form av ett preliminärt program. När jag höll på att preparera detta inlägg så upptäckte jag att samma kväll det gått ut en pressrelease


Välkommen till en fullspäckad jubileumsdag på Sveriges flygspaningsmuseum – F 11 Museum, Stockholm Skavsta Flygplats den 15 oktober.


Området öppnar kl 11:00 och programmet avslutas kl 15:00.


15 oktober firar F 11 Museum i Nyköping 20 år med en ”roll-out – då invigs museets Viggensimulator!


Till jubileumsdagen kommer Chefen för Libyenstyrkan, Övlt Tommy Pettersson och berättar om Gripens spaningsuppdrag. Och det blir även några häftiga flygplan i Skavstaluften som visar upp sig:


DC-3, B 17, Tunnan, Lansen, Mu-2 och tre JAS 39 Gripen!


Det blir fallskärmshopp och ett antal spännande flygplan på plattan. Samtidigt inviger vi ett kalla-kriget-spaningsrum


Den 15 oktober kl 11:45 inviger kommunalrådet Nicklas Franzén F 11 Museums nya attraktion – en Viggen-simulator, med funktionsriktiga reglage och instrument. Man flyger i en dataprojicerad värld. Simulatorn har tidigare använts till utbildning av Viggenpiloter. Så det är nästan som att flyga på riktigt. Simulatorn har iordningsställts av en arbetsgrupp inom museet, som jobbat ideellt ca 3 000 timmar under två år med projektet. Museet är först i Sörmland med en riktig flygsimulator.


En instruktör hjälper till att komma igång med ”flygningen”. Aktuella ”flygpass”-priser kommer att finnas på museets hemsida, samt på museet. ”Flygtid” bokas på museet, museets hemsida, mejl eller telefon.


F 11 Museum i Nyköping invigdes 15 oktober 1991, på dagen 50 år efter flottiljens invigning – och 11 år efter dess nedläggning. Museets föremål och utställningar speglar den nästan 40-åriga F11-epoken som landets spaningsflygflottilj. Nästan all utveckling av flygspaningsteknik och taktik, från Caproni till Viggen, skedde på F 11. Allt detta finns dokumenterat i museet. Nu har vi också färdigställt ett kalla-kriget-spaningsrum som visar SH/SF 37 Viggens spaningssystem.


I museets byggnader finns sex flygplan, varav fyra spaningsplan: S 29 Tunnan, S 32 Lansen, S 35 Draken, SF 37 Viggen, samt Viggensimulatorn och en komplett framdel av en J 35 Draken som man kan provsitta och smakbitar av det mesta inom spaningsflyg. Museet speglar också regionens armé- och civilflyghistoria, med en Bulldog och en Piper Cub hängande i taket. F 11 museum drivs helt ideellt av eldsjälar och med stöd av bidragsgivare.


Huvudman för F 11 Museum är Nyköpings Flyghistoriska Förening (NFF). NFF bildades 1995 och har till syfte att främja intresset för regionens civila- och militära flyghistoria och att svara för fortsatt drift och utveckling av F 11 Museum. Ordförande för NFF är Lennart Hjelte.


Välkommen till en fullspäckad jubileumsdag på Sveriges flygspaningsmuseum – F 11 Museum, Stockholm Skavsta Flygplats.


Området öppnar kl 11:00 och programmet avslutas kl 15:00.


Om man vill komma flygande innan uppvisningarna så ombeds man att ta kontakt med flygplatsens koordinator, Richard Evers, via email [email protected]. Vädret på lördag verkar se lovande ut...


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: chefsingenjören

Publicerad 2011-10-12 19:40:55

Ah, Spaningsmecka! Varje spaningsförare av rang borde ha med sig en bönmatta och klockan 11.11 varje dag vända sig mot Nyköping i en tyst bön för sina föregångare. "Ensam är stark!"

Postat av: F

Publicerad 2011-10-12 19:48:53

Ha! CI kan sin Koranen: Solus Fortis Est ;) Se http://www.avrosys.nu/aircraft/Sq/F11/F11-3div.jpg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela