Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Om Dan Andersson - 1

Publicerad 2011-08-11 06:59:36 i MFI,På siten
Svenska radioarkivet hittade M en intressant text om provokatören, playboyen och äventyraren Dan Andersson där man på en bild även ser honom vid sin MFI-9BS (se nedan). M är snart lika med M:et i MFI och tyckte att "Nu får du allt ta och ordna ett MFI-inlägg på bloggen!". Vågade väl inte göra något annat så jag tog kontakt med Ingemar Lindqvist, personen bakom sajten, för att kolla om det var okej. Jodå, gick fint, bara källan angavs. Kul! Så sagt och gjort...

Dan Andersson var senast på bloggtapeten i inlägget MFI-9BS SE-EUH. Just det, ett av de flygplan som han ägt...

En person som hade särskild betydelse för Sommarpiraten var Dan Andersson (1936-1976). Dan var en förmedlande länk mellan Anders Bjurström och Hans Norén så att Sommarpiraten lånade Radio 88as utrustning under deras sommaruppehåll. Dan hade för Radio 88 även stått bakom deras "supporterklubb" och gjorde sammalunda för Sommarpiraten. Idén var att "klubben" tog hand om marktjänsten åt piraten. Det innebar bland annat att piraten öppet uppgav adress och telefonnummer för lyssnarkontakt, vilka alltså var Dans privata. Polisen gjorde husrannsakan, men de hittade inget och det var just tanken.

Dan var bosatt på en husbåt som då låg vid Gröndal, men fanns ofta även förankrad vid Lindö-bryggan på Lovön där det fanns ett antal sjögående sportplan angjorda. Ett av dessa, ett MFI-9B på flottörer tillhörde honom själv. Det var ett mycket litet plan med trångt utrymme för två i hytten, och som pilot lyckades Dan skapa intriger som blivit legender bland flygintresserade.

En sådan intrig inträffade när Sovjets regeringschef Aleksej Kosygin var på officiellt Sverigebesök 1968. Folkopinionen var ogillande och en demonstration på Sergels torg samlade 2000 protesterande mot besöket. Tage Erlander bjöd Kosygin på den traditionsenliga roddturen, och med detta lyckades han få stenansiktet Kosygin att en kort stund spricka upp i ett gemytligt leende när de rodde ut i ekan på Harpsundssjön. Men leendet stelnade till - både på Kosygin och på säpomännen när Dan Anderssons plan dök upp vid horisonten och sedan landade alldeles intill och, av Dan, gjordes fast vid Erlanders brygga. Överflygning var förbjuden men eftersom inget alls hade sagts om att landa på sjön, så...
 


 
Dans avsikt var att tala förstånd med Kosygin, vilket han också försökte göra högröstat där han stod på flygplanets ponton och riktade sig ut mot ekan. Utöver allt annat hade han också en förmåga att omge sig med unga tjejer, och vid detta tillfället hade han - som också syns i bilden - lockat med sig en ung dotter till en aktad välbeställd medborgare, som tog mycket illa vid sig av händelsen.

 
Dan var onekligen med om många spännande saker, men han var också glad i att marknadsföra sig som en kanske mer spännande individ än han egentligen var. Trots allt som påståtts finns han kyrkobokförd, precis som vi andra, och han hade faktiskt ett personnummer, trots alla myter som påstår annat. Här är en inspelning gjord av Kenneth Andersson ombord på Dan Anderssons husbåt i juni 1973, där vi hör Dan Andersson (ej släkting till Kenneth) berätta om sin egen tillvaro och omständigheter kring ballongflygning och kring piratradio.
 
Dan Andersson berättar ombord på hans husbåt i juni 1973Dessa bilder finns i SFF bildarkiv, ovan är knäppt av LEL invid Lovön den 26 juli 1969.

Nedanstående: En ung Dan Andersson fotograferad av Thorsten Fridlizius i samband med en segelflygtävling på Skarpnäck under 50-talet.


Kommentarer

Postat av: Martin

Publicerad 2011-08-11 15:59:11

Gött !Veckans MFI-dos är tryggad./M

Postat av: F

Publicerad 2011-08-11 23:29:05

ja, det vore ju f-n om herrn inte är nöjd ;P

Postat av: Tove

Publicerad 2012-01-20 15:02:13

Min pappa och Dan var flygarkompisar, och pappa flög SE-EUH tills 2009.

Träffade Dan och fick flyga luftballong med honom. Pappa berättade många historier om Dan, hur sanna de var vet jag inte. Bl a skulle han byta namn till 1000. Tjänstemannen undrade hur han ville stava det? 1000, sa Dan. Och vad skulle hans barn heta? 1001 och 1002...

Postat av: Hans noren

Publicerad 2015-02-12 19:59:34

Hej alla som kände dan. Jag hans noren kände dan mkt väl vi träffades dagligen under många år Vi startade. Radio sommarpiraten. Har många många historier om dan. Maila mig mer info om dan. Till hans-noren@hotmail.com

Postat av: Göran Grahn

Publicerad 2015-08-29 21:32:49

Att kalla Dan playboy visar bara okunskap om vem han var. Jag kände Dan under många år och var dessutom delägare i hans flygplan. Han ägde aldrig något flygplan själv. Han bodde hemma hos sina föräldrar i Mälarhöjden och mig veterligen hade han aldrig någon egen lägenhet själv. Jag var med på Ålleberg på ett segelflyg SM när han blev bannlyst av självaste generalen Söderberg Sedan dess har jag alltid haft ett avog mot både KSAK och Ålleberg.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela