Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Loppbiten? - 2

Publicerad 2011-08-30 06:24:51 i Propulärkultur,Apropå gårdagens Loppbiten? - 1 - det finns ju faktiskt en Flygande Loppa i landet som är just flygande...Vid passage av Skavsta passade jag på att få  mig en närmare titt på Björns loppa. Han skulle väga den igen och jag var dagen till ära "vågkurir". SE-XJH är av typen Mignet HM14 TF 290 Loppan, om vi ska vara lite mer formella. Den byggdes mellan 2004 och 2010 och befinner sig för närvarande under flygutprovning.

Motor: Rotax 503 och på denna hänger längst fram en trebladig Ivo-prop.Om man vill kan man nog få ett litet knäck som så kallad "lopp-caddie"? Det är bara å gå ut på banan...Det här med ihopfällbara vingar, vilket gör det enklare att hysa apparaten, var inte ovanligt förr. Främst tänker jag på Moth.Denna utrustning hade de nog inte på den tiden "det begav sig", det vill säga 30-talet för Flygande Loppan. I denna vinkeln ser man inte radion vilken sitter under sargkanten till höger.

Björn har byggt sin Pou du Ciel efter loppritningar som uppdaterades för lite över 10 år sedan av nyazeeländaren Robin J Germon.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Martin

Publicerad 2011-08-30 10:28:02

Nice !Och när blir det uppvisning på Loppcirkus ??

Klarar den att göra en lopping ??

Tvåtaktare, lätt att få en loppa på stiften.../M

Postat av: F

Publicerad 2011-08-30 23:34:59

Nja, det kanske blir en loopcirkus vi får stifta bekantskap med ;)

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-09-04 09:41:12

På en annan känd flygblogg:"På en känd svensk flygblogg har ett snart flygfärdigt exemplar av Henri Mignets ”Flygande loppan”, Pou du Ciel, nyligen presenterats. I SVT-filmen får vi se två svenska 30-tals-loppor. En vänlig person har lagt ut tidskriften MACH:s artikel om Loppan i nr 8 på webben. Den på Lidingö som några bröder von Brömssen byggde och som vi får se i filmen (tillsammans med grabbar som bygger ”Tummeliten”; fanns ännu på min tid) var säkert den som Björn Bjuggren testade (se artikeln) och tyckte var en kuslig upplevelse. Då han ändå inte testat de situationer då Loppan tenderade att stanna kvar i ett slags fallande ryggläge. Exemplaret på FV-museet hade en brittisk Douglas MC-motor av boxer-typ. Det sägs vara oklart om denna maskin av en namne till mig i södra Dalarna någonsin flög. Däremot gjorde en Sigurd Larsson ett litet skutt på Roxens is som vi hör Gunnar Skoglund med sedvanlig klämmighet beskriva i filmen. Det sägs vara det första lopp-hoppet i landet. Typen fick snabbt fick dåligt rykte. Senare har man utvecklat typen och fått den stabil och man behöver inte längre vara hjälte för att flyga den."- SE-XJH har flugit sedan förra hösten- FV-museum har ingen loppa kvar

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela