Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

AGO Ao 192 Kurier

Publicerad 2009-01-13 12:13:00 i Allmänt, Propulärkultur,


En sista annons för den här gången, denna är plockad ur Flygning nummer 9, 1938: En udda tysk flygmaskin, en AGO Ao 192 Kurier. Som man ser på den nedre bilden så besökte ett exemplar, D-OAGO, flygdagarna på Bromma den 10 -11 september 1938. D-OAGO var även prototyp för Ao 192.

AGO var en förkortning som kunde utläsas på flera olika vis under företagets verksamhetsperiod. Det grundades som Aerowerke Gustav Otto i Oschersleben under första världskriget och den slutgiltiga betydelsen för förkortningen lär ha varit  Apparatebau GmbH Oschersleben.

Man sysslade nästan uteslutande med produktion åt andra tyska tillverkare, Arado, Focke Wulf, Messerschmitt och Siebel. Men i mitten av 30-talet tog AGO fram en egen konstruktion, Ao 192, detta till ett RLM-kontrakt där man önskade ett snabbt tvåmotorigt sambandsplan av VIP-karraktär åt Luftwaffe. Ordern kammades dock hem av Siebel Fh 104, så av Ao 192 blev det bara totalt sju prototyper och förserieflygplan tillverkade. 

Ryssarna sprängde det som var kvar av AGOs anläggningar i Oschersleben 1947.


Det var Gerd Achgelis, världmästare i konstflygning, som gjorde uppvisningar med AGO Ao 192 Kurier D-OAGO på Bromma...förutom att han även alltså demonstrerade Jungmeister i form av OH-SEA...


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Mårten

Publicerad 2009-01-13 16:15:09

Kul med udda kärror, varesig dom har vingar eller hjul! Ago kände jag bara till existensen av namnet på sin höjd.

Gåtor från Gotha kanske kan va ett uppslag? :)

Postat av: F

Publicerad 2009-01-13 18:48:23

Gotha-verken hade en lite spridd spridd produktion, tåg och spårvagnar...och flygplan när det vankades krig. Påminner en del om ett annat, Blohm u Voss, fartyg och flygbåtar. Det var tredje rikets beställningar som fick dem att få upp ångan..och "gå i luften" ;)



AGO upplever jag som i jämförelse med dessa som rätt litet. Inte jag har känt till mycket (om något) om firman för än mina ögon landade på annonsen...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela