Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Roffe Baloo

Publicerad 2008-12-13 10:38:07 i Film och TV,Rolf Bengtsson (1931-76), skådis och revyartist - det var så man kallade "ståuppare" förr; revyartister. Eller kanske mer konkret i sådana sammanhang: monologartist.

Hans humor hade en rätt tydlig svart klangbotten, en blandning av en "lagom missär" och en "storsvensk glädjelöshet", på sätt och vis märktes det att han var norrlänning i grund och botten. 

I favorit-kultrullen Firmafesten från 1972 var Roffe Bengtsson i storform. Han spelade den ene av killarna Hansson och Larsson i labbet på reklambyrån (som alltså var "firman för filmen"), ett ställe som produktiviteten inte har sett dagsljus på ett bra tag. Däremot sysslar Hansson (Bengtsson) med en hel del besserwisser-snack om ditten och datten som gärna börjar med "Hörr'e du, jag ska tala om för dig..." - vilket gör att ingen egentligen vill gå ner i labbet förrän man helt enkelt är tvungen. Gissa då hur denna "Hörr'e du"-mentalitet utvecklar sig under en firmafest...?

På julafton hör du honom igen - det är Roffe Bengtsson som ger röst till björnen Baloo när han sjunger Var nöjd med allt som livet ger. Ironiskt när man tänker på Roffe Bengtssons levnadsöde...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela