Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygande i bloggosfären sedan 2005

Den kvaddade Skymastern på Ränneslätt

Publicerad 2023-01-29 10:00:00 i Allmänt, Hemmafältet, Propulärkultur,

Jag har lite minnesbilder från hemmafältet en vinter, tror att det var 1979-80: En vit och svart/blå Cessna 337 Skymaster står i norra banändan på Ränneslätt med tydliga plåtskador. Ett startförsök hade tydligen gjorts i blötsnö. Frågan är om man kommit upp och passerat igenom några trädtoppar? Eller om man inte lättat i överhuvudtaget och skadorna uppkommit när man kört ut i terrängen?

Min upplevelse som 11-åring var att Skymastern stod kvar rätt länge. Så småningom kom några mekar från Swedair och gjorde lite temporära reparationer. Därefter flögs maskinen från Ränneslätt på specialtillstånd till verkstad. 

Flygplanet hade varit en frekvent besökare på Ränneslätt och användes av det lokala företaget Wamac Idab. Det ägdes och drevs på den här tiden av bröderna Sten och Evert Wallsten och den senare bodde i Göteborg. 

Det var först på lite senare år jag lyckades identifiera vilken Cessna 337 det rörde sig om: SE-FEB. Just detta flygplan ägdes under denna tid av Mellwalk Productions AB i Skene, men användes av Mölndals flygklubb. Det senare var en sammanslutning med inriktning på lättare affärsflygplan och hade i slutet av 70-talet flyttat från Torslanda (som lades ner) till Säve
SE-FEB fotograferad av Peter Norlén på Torslanda cirka 1977. Det står Mellwalk på fenan. Skymastern verkar precis fått denna lack, tidigare var de svarta fälten röda och det blåa dito svarta. Det är med den här looken jag minns flygplanet stående på Ränneslätt runt årskiftet 1979-80.

I december 1979 noteras i luftfartygsregistret att Mölndals flygklubb inte längre är innehavare av SE-FEB. Kanske en indikering på att missödet i Eksjö då hade inträffat?

1980 reparerades SE-FEB och Mellwalk kom att sälja flygplanet vidare till Grafair. Vad som händer sedan är också rätt intressant. Den 8 januari 1981 avregistrerades SE-FEB som såld till USA. Den 30:e i samma månad infördes 337:an på amerikanskt register som N4214A. Ägare: Grafair Flight Operations Inc. i Vero Beach, Florida.

Men den 13 mars 1981 avregistreras av någon anledning N4214A som exporterad till Sverige! Nu blir det lite konstigt, för av allt att döma blir inte SE-FEB återinförd på svenskt register (?).

Ferryflygning till Florida påbörjas dock, men Skymastern kommer inte fram. Flygplanet är märkt SE-FEB när det totalhavererar vid Godthåb (Nuuk) lufthavn på Grönland den 23 mars 1981. Orsak: Elavbrott och nödlandning i dåligt väder.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela