Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

T-tail Bonanza

Publicerad 2022-04-17 09:56:00 i Allmänt, Beech, Propulärkultur,

En Beechcraft Bonanza med T-tail - har det funnits? Jo, faktiskt. I slutet av 70-talet gick den modenyck genom allmänflygindustrin, där man fick för sig att flygplan skulle ha T-stjärt. Hos Beechcraft var det tydligt och hade från början startat med introduktionen av Beech 200 Super King Air, men Piper tog det ett par snäpp vidare. Till modellåret 1978 infördes T-tail på Piper Lance och året därpå även på Piper Arrow. Sedan minns vi Piper Tomahawk och Beech Skipper.

Likt Piper som gav sin Piper Lance T-tail - se detta inlägget där jag förklarar saker och ting i deltalj - skulle man ta motsvarande produkt hos Beechcraft och ge den samma variant av bakre styrverk. Med andra ord Beech 36 Bonanza som hade lite längre kropp, och den skulle förlängas ytterligare. Avsikten var dessutom att längre fram förse typen med tryckkabin.

Provflygplanet, registrering N2065T (c/n EC-1), var cirka 30 centimeter längre och fick betckningen T36TC samt i nosen sattes en Continental TSIO-520 med 325 hästar. N2065T kom i luften i februari 1979 och kom fram till början av 1980 att logga 83 flygtimmar under 89 flygningar.

Under andra halvan av 1979 hade konjunkturen inom den amerikanska allmänflygindustrin vänt neråt och de gyllene åren var över. Flera flygplantyper kom under de närmast följande åren att slutas att tillverkas, och somliga andra - som var under framtagning - kom att avblåsas hos utvecklingsavdelningarna. En av dessa var Beech T36TC. N2065T förpassades till historien och i slutet av sommaren 1984 kunde man notera resterna av flygplanet på skrotgården hos Beechcraft i Wichita.

I vissa delar hade Beechcrafts utvecklingsavdelning då letat sig vidare i ett annat koncept. Läs mer om det i inlägget Beechblixten.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela