Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Stearman SE-BOA

Publicerad 2020-10-16 21:12:00 i Propulärkultur,


Ikväll har jag plockat fram ett par bilder på en BOA. Ingen kungsboa dock. Nej, en Boeing Stearman är det. Flygplanet importerades för 30 år sedan av hockeyproffset Anders Håkansson och han faktiskt även tagit hit ytterligare några stycken av samma typ i projektform. 

SE-BOA är en Boeing Stearman B75/E75 Kaydet, tillverkad 1941, och levererades ny till US Navy (deras typbeteckning N2S-2). Lars E Lundin tog ovanstående bild på Skavsta den 11 juni 2004.

Hela serien SE-BOx öppnades en gång på 80-talet för just en viss BOeing Stearman; SE-BOG. Sedan har den fyllts på med SE-BOA, -BOB, -BOE, -BOF och -BOZ. Har jag missat någon?

Vart efter åren har gått, så har man inte brytt sig så mycket om att Stearmännen ska hamna i BO-serien. Tänker på SE-AMT, SE-BEU, SE-KFT och SE-MDM. Sedan minns jag att det funnits någon tilltänkt som SE-AMW.

Dessutom - som tidigare nämnts - har det ju funnits ytterligare ett antal av typen som använts i Sverige på amerikanskt register. Därför tror jag att antalet Stearman i Sverige genom åren antagligen är cirka 20 stycken. Alltså antagligen fler än vad (flyg)folket i Svedala anar.
 
SE-BOA verkar inte varit med luftvärdighet sedan 2009. Nedanstående bild tog jag på Hässlö den 16 maj 1992. Det var nog första gången jag såg BOAn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela