Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Mustanger hos Kockums Flygindustri

Publicerad 2020-12-17 06:39:11 i MFI, Mustang, Propulärkultur,

Här kommer det ett par intressanta bilder på Mustanger som temporärt parkerats hos Kockums Flygindustri på Bulltofta 1946-47. På den övre bilden ser vi tolv stycken P-51D och av allt att döma ingår de i en batch innefattande 90 stycken av samma typ som inköpts surplus av Sverige 1946. Totalt använde svenska flygvapnet 161 stycken Mustang under beteckningen J 26 och dessa kom inköpas och levereras i tre omgångar. Den första 1945 (50 st), den andra 1946 (90 st) och den tredje omgången 1948 (21 st).

Flygplanen i levereransomgångarna två och tre hämtades i Västtyskland. I de flesta fall i batch nummer två kunde man flyga upp dem till Sverige, och så gjordes med den mesta av den amerikanska märkningen borttvättad. Flygplanen iordningsställes vid CVM på Malmen och i väntan på det ställdes många upp på andra flottiljer, främst på Såtenäs.

Jag tror att det vi ser på bilderna - ett dussin blivande J 26:or - är på väg till Såtenäs eller (direkt till) Malmen.

Nedan syns personal vid Kockums Flygindustri, sedermera omdöpt till Malmö Flygindustri (MFI), framför en Mustangerna, som bär namnet Lil' Stinker. Går det identifiera Lil' Stinker? Går det identifiera herrarna på bilden?

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela