Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Grattis folkhemsjaktplanet!

Publicerad 2018-09-01 09:48:00 i Kalla kriget,

Saab 29 Flygande Tunnan fyller 70 år idag! Det var den första september 1948 som den engelske provflygaren "Bob" Moore premiärflög den handknackade prototypen på Tannefors-fältet, Linköping.

Jag kallar gärna 29:an för folkhemsjaktplanet, för den är mer än bara ett flygplan som Saab tillverkade i 661 exemplar. Flygande Tunnan är en symbol för det Sverige som växte fram efter andra världskriget.

 
 
Uppdaterat kl 20.00

Seminariet inleddes med en överflygning med världens enda flygande exemplar av Saab 29, SE-DXB.


Vid firandet av 29:an vid Flygvapenmuseum bjöds det självklart på tårta.
 
Flera intressanta föredrag: Göran Danbolt inledde med att tala om 29:an under rubriken En milstolpe för svensk flygteknik...
 
 
 
...och Gilbert Casselsjö berättade om Tunnan vid F 22 i Kongo.
 
Berättelsen om alla utmaningar som Saab fick tackla under de sista åren på 40-talet och 1950-51 stod Ulf Edlund för. Mycket intressant, och det Ulf berättade var långt ifrån allmänt känt. För det var värre än man kanske kan tro. Saab i Linköping gick från 2000 anställda till 3000 på bara några få år. Var skulle dessa bo? Bostadsproblemet var en av dessa utmaningar. Det är välkänt att några hundra italienare kom till Linköping då, men även till exempel tyskar. För det handlade ju inte bara om hur man skulle tillverka flygplan...

Dessutom måste jag även nämna Bertil Erikssons föredrag. Han började i Flygvapnet 1952, gjorde sedan inflygning på J 29 vid F 10 året därpå och hamnade vid F 3, där han senare kom att bli divisionschef. Berras berättelse hade allt: Det var personligt, pendlade mellan (fantastisk) humor och allvar. Väntade dock att Berra skulle nämna om hur, när osv han gick genom ljudvallen med en Flygande Tunna. Men nej, det blir nästa gång. Bertil har loggat 1842 timmar i flygplan 29.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela