Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Armistice - minus 72 timmar

Publicerad 2018-11-08 08:00:00 i Allmänt,

En scen som skedde för exakt på klockslaget för 100 år sedan: Den tyska delegationen står inför den franske marskalken Foch för att motta vilkoren för en vapenvila. Denna trädde i kraft efter 72 timmar, den 11/11 klockan 11. Första världskrigets strider var då över, men samtidigt började också på sätt och vis nedräkningen till det andra...

Notera att det är bara en av tyskarna som bär militär uniform. Detta var ett medvetet drag av  Paul von Hindenburg och Erich Ludendorff, de höga militärerna som lett kriget och styrt Tyskland sedan 1916. Det är alltså civila politiker som nu ska förhandla för Tysklands räkning, inte de som de faco styrt landet; militären. Grunden till Dolkstötslegenden är därmed lagd. (Vapenstilleståndet förlängdes sedan på månadsbasis, fram till att Versaillesfreden kunde undertecknas den 28 juni 1919.)

Tyskarna är helt utmattade av kriget - man har inget  val utan måste acceptera vilkoren -  samtidigt sker den tyska novemberrevolutionen och det är fullständigt kaos. Dagen efter, den 9 november, abdikerar kejsaren och flyr till Nederländerna, Tyskland blir republik. I slutet av samma månad flyr även Ludendorff hemlandet och tar sig då till Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela