Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Exit Biltema Airshow?

Publicerad 2018-05-20 14:14:00 i Mustang, Propulärkultur, Spitfire,


Mustangen flögs av Pär Cederqvist Ängelholm - Stavanger igår, lördag. Pär kommer snart göra samma tripp med Spitfiren. Hangaren i Ängelholm är nämligen uppsagd och SE-BIL och SE-BIR kommer nu få ny hangaradress i Stavanger. Enligt vad jag förstått kommer de bägge flygplanen snart ställas ut i Biltema-varuhus i Norge. Temporärt eller permanent? Ja, det får framtiden utvisa.

Inget varar för evigt, tyvärr är det ju så. Jag tycker att man nu ska vara tacksam för de elva år vi fick med dessa flygplan, de förgyllde flygdagar och andra events i vår del av världen. Våren 2007 - trodde vi att det skulle bli så många år med Biltema Airshow som det trots allt ändå blev? Fundera lite på det...Den 30 maj 2007 anlände Spitfire Mk.XVI RW386 till Ängelholm på egna vingar från Duxford, flugen av Bertil Gerhardt. Då fanns där sedan några veckor redan Mustangen under uppmontering, efter ha anlänt i en container från USA. Mustangen var vid det laget tämligen känd, men köpet av en Spitfire slog ner som en bomb!  Det inköpet hade man lyckats hålla helt hemligt.

Under en resa i USA med Biltemaägaren Sten-Åke Lindholm bjöds det ett tillfälle att titta på en Mustang som var till salu - Bertil hade lobbat för införskaffandet av en warbird rätt länge. Sagt och gjort, köpet blev av och bollen var i rullning. På skoj sa någon "Då är det bara en Spitfire som fattas". "Finns det någon till salu?", replikerade Sten-Åke...och snart var även den affären ett faktum.

Något år senare kom Biltemas warbirdsflotta utökas med en Spitfire Mk.XVIII, SE-BIN. De som flög planen var nu Bertil och Filip Gerhardt samt Pär Cederqvist. Det gjordes mycket uppvisningar, man var flitigt i elden - exponeringen av flygplanen och Biltema var klockren! Det gick inte att missa kopplingen.

Den 21 augusti 2010 omkom Bertil när han havererade med SE-BIN i samband med landning i Tynset i Norge. Det kunde ha varit slut med Biltema Airshow efter denna händelse, och ett tag pekade nog också en hel del i den riktningen. Men man kom tillbaka och Pär axlade rollen efter Bertil.

Första gången jag fick se Pär göra en uppvisning med Spitfire tänke jag "Wow, bästa jag sett!" För rätt många uppvisningar med Spitfire hade man sett genom åren - nu var man tämligen viss i övertygelsen att det knappast fanns någon engelsman som kunde göra detta bättre.

Men det är inte bara uppvisningarna som jag kommer att sakna. Det är också viljan och glädjen att kunna bjussa på lite Merlin-muller när man ändå passerar. Det går  inte nog värdera förbiflygningarna över flygklubbar och andra - man kände sig unnad, speciell. Kanske skulle vi försöka ändå att arrangera en flygdag nästa år?

Med andra ord; Biltema Airshow hade en viktig roll i Flyg-Sverige, man ingöt förhoppning och självförtroende hos flygdagsarrangören. En fantastisk tillgång och det kommer vi förstå när vi väl börjar få lite perspektiv på denna era.

Idag tänker man tillbaka. Elva år går fort. Tydligen. För det känns inte som att det gått över ett decenum. Det känns snarare som...igår, det var igår som "Bilen" och "Biren" började häcka i Ängelholm. Man sänder också en tanke och ett tack till alla de som varit inblandade. Inte minst Bertil.

Kommentarer

Postat av: Hans

Publicerad 2018-05-20 20:32:05

Kan bara hålla med, tack Biltema för detta. Men att ställa ut flygplanen i varuhus... är det verkligen rätt? Är de inte gjorda för att vara i luften? Nå, förhoppningsvis är det fortsatt flygande som är tänkt.
Har inte så många år i flyget att jag har blivit nostalgisk, men en sak glömmer jag aldrig. Per & Bertil har många bekanta i flygklubben, och i samband med att ett Biltema-varuhus skulle invigas skulle det flygas uppvisning. En klubbmedlem hade mest på skoj frågat om inte Per kunde flyga förbi klubben, där vi hade arbetsdag. Jo, det gick väl för sig. Vi trodde att det skulle bli en förbiflygning och kanske en vingtippning, men nej då - när klockan närmade sig hörde vi ett muller, och en Spitfire drar in. Och kör hela uppvisningsprogrammet! Sen vidare till varuhuset. Gissa om det satte guldkant på dagen! Tack Biltema!

Postat av: Anonym

Publicerad 2018-05-20 23:17:22

Det har nog varit på gång ganska länge. Det måste varit ett par år sedan caféet på Biltemas i Helsingborg plötsligt inte hette Spitfire café längre. De stora bilderna på Filip i Mustangen försvann också. Men men, var sak har sin tid. Stort tack till Biltema för den goda smaken att sprida lite flygglädje. Något jag alltid kommer att respektera Biltema lite extra för!

Postat av: Trygve

Publicerad 2018-05-23 14:48:51

Synd. Husker fortsatt jeg var på Roll-out i Västerås i 2007. Mustangen gjorde sin debut, og nok en Warbird i Skandinavia var et faktum. Skulle virkelig håpe at de heller selger flyene slik at de kan holdes i lufta. Med mindre det er en tanke på at de kan tas frem igjen en dag i fremtiden...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela