Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Puss Moth SE-AFH - 4

Publicerad 2018-06-06 11:20:00 i Håtuna, Propulärkultur, Tiger Moth...och Moth,

Stefan och Curt Sandberg tar emot Barkarbypriset på EAA Sveriges Fly in i Falköping den 2 juni. Värdig vinnare är de Havilland DH.80A Puss Moth SE-AFH som de har restaurerat tillsammans med Håkan Wijkander. Bilden togs av Guy Newsome.

Bloggisten var en gång i tiden initiativtagare till priset som av Svensk Flyghistorisk Förening på senare år döpts om till SFF Vandringspris. Fast jag tycker att det ursprungliga namnet är både roligare och bättre. Det minner dessutom om en flygplats som har haft stor betydelse i svensk flyghistoria och det var där - på Barkarby - priset för första gången delades ut år 2006. Nog om det! Fokus på vad det här ska handla om: Puss Moth SE-AFH!

I en artikel publicerad på Svensk Flyghistorisk Förenings Aktuelltsida skriver Ulf Delbro bland annat följande:

-Vi har säkert lagt ner minst 5000 timmar på renoveringen, säger Curt och Stefan vid vår intervju med dem efter prisutdelningen.
 
Flygkroppen är i stålrör men vingarna är i trä. Allt trä fick limmas om och vingbalkarna förstärkas plus förstås en massa annat renoveringsarbete, förklarar de.
 

- Att vi fått SFF:s Veteranflygpris är ett kvitto på, att det mödosamma arbete som vi lagt ner på renoveringen varit framgångsrikt, och vi är mycket glada över utmärkelsen säger de båda med en mun. Håkan Wijkander var oturligt nog inte på plats vid prisutdelningen, men skall givetvis också lyftas fram!

 

Renoveringen slutfördes på hösten 2016 och ett luftvärdighetsbevis utfärdades den 8 december samma år. Maskinen har därefter flugits ca 50 timmar inklusive en resa till England-Holland-Tyskland under en vecka, som Stefan och Håkan gjorde 2017.
 

Inom kort skall de två flygentusiasterna göra en riktig långresa. – Vi skall ner med Puss Mothen till Australien på en fyra veckors rundtur ”down under” berättar Stefan. Från början avsåg vi flyga hela vägen ner, men det är för oroligt på flera håll på vägen dit, så vi har slagit det ur hågen och i stället fraktar vi ner maskinen i en container, vingarna går att vika bakåt, vilket blir väldigt praktiskt, förklarar Stefan.

Stort grattis! Kul och verkligen välförtjänt! Kolla också Peter Lianders blogg. Även förra året gick Barkarbypriset till ett de Havilland-flygplan - se Tiger Moth SE-BYL - 7.

Ovan: Flygarprofilen Arne Tengler tog bilden på "Luckie 13" när han lumpade vid F 3 på Malmen 1937. SE-AFH  hade året innan importerats av Svensk Flygtjänst AB från England där Puss Mothen flugit som G-AAFA. Flygplanet är tillverkat i början av 1930. Nedan bild visar ett missöde i Belgien under de tidiga åren. Notera de större och smalare landställshjulen av äldre modell samt racingnummer 20 på fenan.

För vilken gång i ordningen hamnade vandringspriset nu på Håtunaholm? Jag menar; det har ju hänt förr. Tja, en sak är säker: Det säger en hel del om Håtunagängets kulturgärning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela