Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Caravelle SE-DEH

Publicerad 2018-06-12 07:59:00 i Flygföretagande,

Danny Grew tog denna bild på Transwedes Sud SE-210 Caravelle 10B3/52T SE-DEH i Maastricht den 23 augusti 1988. Tänk, det är snart 30 år sedan. Stort tack till Danny som lät mig publicera bilden här på bloggen.

Caravellen var tillverkad i början av 1966 och var flygplan nummer två som Transwede kom att operera med och togs i användning runt jul 1985. Från början hade den levererats till Finnair och hade varit en välkänd syn på flygplatser i Norden som OH-LSF, Pori. Året innan Caravellen hamnade hos Transwede hade den varit utleasad till det italenska bolaget Altair som I-GISI.

Det som man kanske noterar är texter och titelings på SE-DEH - det står (bara) Sweden där man förväntat sig bolagsnamnet Transwede! Vad var anledningen till detta? Från det tidigare blogginlägget Transwede - 1

Det var ifrån början tänkt att avveckla Caravellerna under sommaren 1988, men när bolaget under hösten 1987 fick ett femårskontrakt med statliga Kronflyg beslöts att behålla de två större, SE-DEH och SE-DHA. Dessa försågs med det nya målningsschemat, fast SE-DEH fick lite annorlunda titlar: Det stod Sweden med stora bokstäver på kroppen, Kron Flyg i små bokstäver framför vingen och Transwede på motorerna.

Just SE-DEH hade ÖB garanterat 1200 flygtimmar per år och planet skulle användas som en slags "Air Force One" för statsflyget. Vad det gällde SE-DHA skulle det årliga flygtidsutaget av Kronflyg ligga på 400 timmar.

Kronflyg är alltså varumärket som Försvarsmakten använder i upphandlingen av flygresor.

Vet inte om det sprack eller vad som egentligen hände, men sommaren 1989 kom Caravellerna SE-DEH och SE-DHA överföras till det turkiska chartbolaget Sultan Air, i vilket Transwede då hade engagerat sig i.

Under november tog man tillbaka SE-DEH och i januari året därpå avregistrerades Caravellen efter försäljning till det franska flygbolaget Stair, där den blev F-GJDM.

Sud SE-210 Caravelle 10B3 Super B, STAIR AN0195834.jpg
I april 1994 såldes den gamla Caravellen på nytt och hamnade i Colombia. Flygplanet kom i tur och ordning bära registreringarna HK-3914X (hos Abakan-Avia), HK-3914 (hos TAPacifico), HK-3947X (hos Americana, LAMCO, Global och Americana de Av). På nedanstående bild - hittad på wikipedia - syns HK-3947X taxa fram i Miami ca 1997-98. Där någonstans slutar spåren och troligen skrotades Caravellen runt sekelskiftet. Gissningsvis i Bogota, Colombia.

Global Air Cargo Caravelle.jpg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela