Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Före detta svensk Hunter har havererat på Hawaii

Publicerad 2018-12-13 19:22:00 i Allmänt,

Det var som jag befarade: Den av ATAC:s Hawker Hunters som tidigare idag havererade kort efter start från Honolulu är före detta SE-DXC, nuförtiden registrerad N323AX. Piloten sköt ut sig och hamnade i vattnet, men var ganska snart uppplockad av en fiskebåt.

ATAC ska utläsas Airborne Tactical Advantage Company, och om att flera före detta svenskregistrerade Hawker Hunter hamnat där har jag skrivit om i detta inlägg. Företaget är en civil contractor som utför målflygtjänster för olika militära behov. ATAC har varit involverat en längre tid med ett antal Hunter på Hawaii och just nu rullar den återkommande övningen Sentry Aloha.

Huntern har en lång och intressant historia. Den tillverkades 1956 för Royal Air Force, såldes till Schweiz 1969 och mäktes J-4101. Våren 1995 hamnade flygplanet i Sverige och hos Eskilstuna Flygmuseum där det blev SE-DXC. Tillsammans med "par-Huntern" SE-DXD opererades flygplanen fram till 2002 då de såldes till Kanada.
En av de som flög Hunter hos Eskilstuna Flygmuseum var chefen för Målflygdivisionen, Bengt "CA" Carlsson. Här ovan ser vi honom med SE-DXC i Hultsfred i maj 1998. Undrar om CA visste att gamla J-4101 i Schweiz hade moddats för att bära MBV-2S?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela