Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Vem vinner på splittringen av Sverige?

Publicerad 2018-08-06 15:32:00 i Allmänt,

 
Bilden, den av Sverige. Den skiftar rejält. Så här var fjärde år brukar Sverigebilden som vår riksdag, regering och de stora medierna har, få sig en rejäl törn. Hur kan ett parti som SD återigen få fler röster? Detta faktum stämmer inte överens med vad de ser från sin position och vad de diskuterat under den övriga tiden. De är lika förvånade varje gång. Va, hur kunde detta vara möjligt..?! Och 2018 kommer antalet som röstar på SD fortsätta att öka, det mesta pekar på det.

Jag tror detta till stor del handlar om att gapet mellan storstaden och landsbygden blivit större, främst efter EU-inträdet men även till stor del på grund av New Public Management. Sedan har detta med de sociala medierna spätt på den infekterade situationen ytterligare. Det handlar om retorik som skenat iväg i övervarv, om botar och trollfabriker samt om vår tendens att leta bekräftelse i vad vi vill tro, hellre än det som kanske faktiskt är sant. Vi läser inte det där vi borde läsa, snarare det som gör att vi fortsätter att måla in oss i diverse hörn. De artiklarna är för övrigt gratis, men de andra finns nästan alltid bakom en betalvägg.

Men det här - som har utvecklat sig till ett slags kaos - har en dimension till, det måste påpekas: Så här kommer viktig läsning inför valet i september. Varför tänker jag på en viss valaffisch från 1928?
 

Inför det svenska valet avskräcker ryska försök att påverka valen i Frankrike och USA i ett ständigt pågående informationskrig.

Den största risken i samband med det svenska valet är att tilltron till valet undermineras. Jag tror att det är svårt att det sker i hela samhället men i grupper på ytterkanten är det enklare att etablera det intrycket, säger Jānis Sārts på Stratcom i Riga
...

Men Ryssland attackerar inte alla val och Sverige är mindre sårbart än andra länder, påpekar Sārts. Och en annan Rysslandskännare konstaterar att den svenska valrörelsen tycks gå Kremls väg utan rysk påverkan: Allt talar för politiskt kaos där Sverigedemokraterna, som är kritiskt till Nato och EU, flyttar fram sina positioner och fokus i debatten ligger på migrationsfrågan som Ryssland vill lyfta fram som exempel på splittring i hela Europa.
 

Det är nyckeln; splittring! Ryssland kan aldrig bli lika starkt som ett sammanhållet Europa, men Putin istället kan göra allt för att få oss svagare, mer splittrade och osäkra. Och det är just det man jobbar för fullt med (samt hittills nog lyckats över egen förväntan).

Det blir inte mindre problematiskt av den anledningen att mycket av splittringen i vårt samhälle har faktiskt våra politiker ställt till med via att vrida New Public Management alldeles för hårt och för långt. Det här har skapat en enorm otrygghet - det har, som sagt, till exempel nog aldrig varit så långt mellan stad och land som nu. Många uppever det som att de inte känner igen sig i det egna landet. Att då 20-30 % av "valboskapen" (ett uttryck som ibland används politiker emellan) känner sig uppgivna och inte längre tror på dem, de etablerade politikerna...Nej, det är inte konstigt och jag klandrar egentligen inte dessa väljare. Samhället uppfattas numera som konfigurerat för någon annan och man upplever mindre acceptans för sitt sätt att leva. Och att kunna välja sin livstil - och plats att bo - är väl egentligen en del av demokratin?

Denna växande misstro mot politiker och etablissemang utnyttjar "någon" - det ska vi ha väldigt klart för oss! Därför är Fredrik Sjöshults artikel i Expressen den 16 juli, vilken ovanstående citat är hämtad ifrån, mycket nyttig och viktig läsning.

Professorn i bredbandskommunikation i Lund, Per Ödling, gissar att SD får 24-26 % i årets val. Detta säger han i en artikel publicerad den 5 juli - jag citerar vidare från samma text:

Om man tror att Sverige som land är slut, att vi är i kris, då blir det SD man väljer då det är de som står för svartmålningen här.

Hur skulle du säga att det går för Sverige, befinner vi oss i kris?

– Det går väldigt bra för Sverige, vi slår rekord efter rekord. Men det är inte den bild som de här krafterna försöker få fram. Ett krisbudskap är mycket lättare att sprida. Att det går bra för Sverige betyder inte att det i detta ögonblick går bra för varje enskild person i Sverige, men det går bra för Sverige som helhet och vi måste se till att alla får komma med på den resan.

–Man kan säga att vi har hamnat i en slags perfekt storm, sociala mediers genomslagskraft, vår psykologiska tendens att engageras mer av oroande nyheter, parat med utländska krafter som jobbar långsiktigt med att minska förtroendet för institutioner och samhället.

– Det finns många studier på hur samhället slits itu, det räcker med att besöka en av Sveriges största Facebook-grupper (Stå upp för Sverige) som samlar två procent av väljarna och har omkring 10 000 robotkonton och kanske ett tusental trollkonton för att se hur det står till. Den bild av hur det ligger till som sprids där syftar till att skapa maximal oro och skapa destruktiva beteenden.


Lite av det där märkte jag av när jag skrev om vattenbombarna och skogsbränderna. Helt plötsligt blev man uppmärksammad på ställen som inte är direkt smickrande...


Det mesta som citeras är jag som citerar en artikel i DN. Jämför gärna med vad som stod i (hela) mitt blogginlägg.Rörande Beriev Be 200 och att Sverige - som det påstods - tackat nej till ett ryskt erbjudande, kunde man se en viss aktivitet även för bloggens del...

 
Som vi vet var detta en falsk nyhet.

Hmm, en ny programidé för public service-TV! Varje dag kl 21:45: Dagens falska nyheter. Granska, avfärda och påpeka vem som eventuellt drar nytta...

Det finns flera publikationer i den svenska högerextrema och högerpopulistiska myllan som plockar upp eller befäster det ryska synsättet. Sättet på vilket Samtiden, Nyheter idag med flera beskriver och tolkar verkligheten står mycket nära den ryska beskrivningen. Det gäller både frågor om invandring till EU, islam, inställningen till Nato och Rysslands del i Ukraina-kriget. Gemensamt är att alla dessa medier och ståndpunkter står SD nära. Det blir ett ömsesidigt bekräftade av en verklighetsbild som gynnar deras egna syften. De så kallade Sverigevännerna kan mycket väl visa sig vara Sveriges värsta fiender.

Från liberalerna Maria Nilsson och Anders Rehnbergs debattartikel i SvD den 18 juli.

Hur kan då detta ske? Redan våren 2017 snackade Per Ödling om Cambridge Analytica med mera - har Du en halvtimme över, se klippet nedan. Det är väl investerad tid...


 
Tyvärr är nog Sverige världsbäst i att inte lära sig av sin historia. För det känns som att normen är att historia är något som är fult och det inte finns några erfarenheter att ta tillvara. Vi har extremt brått att modernisera/digitalisera saker och system utan djupare eftertanke, exempelvis telenätet och införa fjärrstyrda flygledartorn. Ett av våra yngre medborgares standardsvar, "Det kan jag ju inte veta, jag var ju inte född då" är lite betecknande. Har man kunskap i historia tror jag att man lättare inser vad demokrati är och vad den kan vara värd. I år är det också 100 år sedan demokratins genombrott i Sverige. Värt att ha i minnet...

Ryssarna är bättre på historia, de gör gärna historiska kopplingar. Kanske ska vi nu lyfta fram fredsavtalet 1790 där det utryckligen skrevs in att Ryssland inte ska lägga sig i Sveriges inre angelägenheter?

För mig har det alltid varit en stor gåta varför - när man reformerade och "tvättade" SD - istället inte startade ett helt nytt parti, detta för att inte kunna kopplas direkt till ett nazistiskt förflutet. Men, när man grunnar på det i ett annat perspektiv: Det kanske redan då var uttänkt på det viset? Ännu en infekterad topic som finns där permanent och håller det politiska kaoset igång.

Hur kommer det sig förresten att en före detta partiordförande i SD, tillika ledamot i Försvarsutskottet, hoppar av till Alternativ till Sverige, och bland det första han gör som ny medlem är att delta i en konferens i Moskva

Om nu SD får 20-30 % av rösterna i riksdagsvalet i september, hur och med vilka ska de besätta alla dessa mandat? Med tanke på hur det gått den gångna mandatperioden kan vi nog efter ett tag vänta oss en hel del politiska vildar. Vips så kanske vi har Alternativ för Sverige i riksdagen utan att ha röstat om det?

Med andra ord, det blir politiskt instabilitet och vem vinner på det? Vi i Sverige? Nej. I egentlig mening är det ju bara en som vinner på det. Gissa vem? Han sitter i Moskva. Så vad var det förresten för valaffisch jag tänkte på som jag nämnde i inledningen? Behövde inte leta så länge, det fanns en uppdaterad variant...


Kommentarer

Postat av: Stellan

Publicerad 2018-08-08 09:01:51

Tack för ett mycket bra och aktuellt inlägg. Demokrati betyder bland annat att man inte alltid får som man vill utan är tvungen att stå tillbaka en aning. De krafter som nu verkar i politiken och i elektroniken vill ha hela kakan men inte betala för den. Personligen tror jag att det går bra för SD för att man inte velar, det finns inga kanske. Allt löser sig bara man ställer upp på deras politik. Som demokrat måste man spela efter vissa regler, detta gäller inte för fascister.

Postat av: Västra Näs

Publicerad 2018-08-08 14:50:26

Hej!

Jag hittade din blogg när jag sökte på Västra Näs (där min far bor och stor del av min uppväxt tillbringades). Blev nyfiken på att veta mer och kolla om du har mer bilder därifrån och vad för koppling du har genom din morfar till stället. Kontakta mig gärna!

Postat av: Pelle Erixon

Publicerad 2018-08-11 23:06:23

Hej,
Tycker detta inlägg borde få åtminstone hälften av de som planerar protest-rösta att ta sig en funderare om vad de egentligen vet om SD:s politik;
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/WLKdJ2/jag-forstar-vreden-som-leder-till-sd

Fortsatt trevlig helg !

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela