Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Idag för 99 år sedan...

Publicerad 2017-11-23 10:55:00 i Hemmafältet,

AEG G.V på Ränneslätt

...alltså den 23 november 1918, landade ett tvåmotorigt tyskt bombplan av typen AEG G.V på Ränneslätt i Eksjö, detta efter ha flugit direkt från Neieder Neuendorf i närheten av Berlin. Som passagerare medföljde den svenske militärattachén i Berlin, Nils Adlercreutz. Läs mer om denna händelse i detta blogginlägget.

Ovan ser vi det tyska bombplanet parkerat framför kasernen kallad Kavalleriskolan (uppfört 1860) och invid ridhuset (till vänster utanför bild) på Ränneslätt. Männen i civila kläder är de tyska piloterna Paul Schwandt och Henry Schumburg. Nedanstående bild är tagen på samma plats för någon vecka sedan.


Detta väcker vissa tankar hos mig: Hade det någonsin då förekommit ett flygplan i Sverige av denna storlek? Till exempel hade AEG G.V en spännvidd på över 27 meter. Och bedriften och anledningen att flyga direkt till Berlin till lilla Eksjö: Fanns det fler anledningar än de man brukar nämna? Samt dessutom sätta händelsen i perspektiv - det hände mycket (avgörande) saker i världen och i Sverige i precis vid denna tid.

Det är en märklig händelse, och väldigt bortglömd. Så den är väl värd att lyftas fram och då hamna i en - som det brukar heta - historisk kontext. Därför; borde man inte försöka hitta något på 100-årsdagen av denna händelse? Men vad? Kanske en dag med ett seminarium Tema: 1918 i det gamla ridhuset på Ränneslätt? En överflygning av något flygplan som är "stort"? Klockslagen är givna: Från 10.09 till 14.12 - det var den exakta tiden för flygningen mellan Neieder Neuendorf och Ränneslätt.

Den 23 november 2018 är en fredag.

Kommentarer

Postat av: Pelle

Publicerad 2017-11-23 21:53:15

Så trevligt. Det pågår ett litet byggprojekt , alldeles strax klart, på temat: http://www.ipmsstockholm.se/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=8900

Svar: Har kollat in forumtråden, ser hur fint ut som helst. Är det du som är byggare?
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela