Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Ceylon i Sundsvall

Publicerad 2016-03-20 21:01:00 i Propulärkultur,


Upptäckte ett antal bilder på Saabprovflygaren Ceylon Utterborn (1924-2001) i på DigitaltMuseum.se. De finns i ett fint album med pressbilder tagna vid flygdagen på Sundsvall/Midlanda den 22 maj 1961 (som hölls i samband med invigningen av den nya flygstationen). Utterborn gjorde uppvisning med Saab Safir vid denna tillställning.

Vågar man gissa att de bägge småpojkarna är hans söner? Någon som vet?

Notera (den spinnerlösa) propellern på SE-CFZ, en Saab 91D Safir. Detta exemplar var prototyp till D-versionen och kom några år senare säljas av Saab till den inte helt okände Erik Carlsson "på taket". Se inlägget Moss-Carlsson åker svenskt. Utterborn har tidigare varit omnämnd på bloggen, till exempel i inlägget Tango Fox - 7.

Ceylon Utterborn förknippas mycket med flyguppvisningar med Safir och Draken. Karriären inleddes som silvervinge vid F 9 på Säve och 1951 blev han provflygare vid Saab. Han gjorde sitt sista provflygningspass i juni 1977, då med en Lansen (32502). Därefter blev det en markbaserad tjänst som samordnare i flygsäkerhetsfrågor hos Saab.
 
Dessa bilder finns alltså på DigitaltMuseum.se och cred ska ges till Norrlandsbild/Tommy Wiberg / Sundsvalls museum. Kolla även här för fler skapligt samtida bilder på Ceylon Utterborn.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela