Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Framför CVV i Västerås 1953

Publicerad 2015-12-02 12:00:00 i DC-3, Propulärkultur,



Nu blir det mer bilder från The Åke File! Som en lämplig uppföljare till inlägget Drakenunderhåll i Västerås häromdagen kommer här fler bilder, tagna på utsidan av CVV, men cirka 20 år tidigare. På den inledande bilden ser vi en Douglas DC-3 (en typ som om några dagar f ö fyller 80 år) tillhörande etiopiska flygvapnet, Imperial Ethiopian Air Force (IEAF). Vad gjorde IEAF nummer 701 på Hässlö då? Notera förresten att det står en J 33 Venom framför DC-3:an.
 

 
Jo, DC-3.an har flugit upp till Västerås/Hässlö med personal för att hämta hem den sista levereransomgången av Saab B 17A till IEAF. Detta skedde 1953 och som brukligt var så genomgick dessa B 17, som tidigare gjort tjänst i svenska flygvapnet, inför levererans en omfattande översyn vid CVV (Centrala Verkstaden Västerås). På nästa bild syns en inte helt färdigmärkt etiopisk B 17A utanför CVV-hangaren på Hässlö, en byggnad som idag inhyser Västerås Flygmuseum.

Att det i IEAF vid denna tid fanns ett betydande antal svenskar är tämligen välkänt och förutom B 17A användes även Saab 91 Safir.  Och inte bara i IEAF fanns det svenskar i Etiopien - se till exempel den fantastiska dokumentären Svensken och barfotalöparen.

Etiopiska Saab B 17 har ju varit föremål för blogginlägg av och till genom de senaste åren. Anledningen till detta är ju att två finns numera i Litauen och är under restaurering. Se till exempel Baltbound Bombers - 4.

Nedan: De sex B 17A uppställda gissningsvis på Bulltofta. Därifrån startade gruppen den 17 februari 1954 och första mellanlandningsplats var Düsseldorf.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Lennart Andersson

Publicerad 2015-12-02 18:17:21

Dessa B 17A (Etiopiska s/n 333-347) provflögs av Gösta Hedén mellan september 1953 och januari 1954. Flygplanet i mitten har en annorlunda nationalitetsbeteckning (andra proportioner).

Svar: Tack Lennart! Kul med info att det var Gösta tog hand om dessa. Han bodde i Gränna på äldre dar, som du säkert vet :)
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela