Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Vattenbombare - 2

Publicerad 2014-08-08 14:06:00 i Allmänt, Brandflyg,Filmsekvenser tagna från ett av Kustbevakningens flygplan: De visar fällning och skopning av vatten med en Canadair CL-415 involverad i bekämpningen av skogsbranden utanför Sala. Även bilden längst ner kommer från Kustbevakningen.
 


Lite bilder från närmare håll också på Pelican 32...  
Enligt vad räddningsledaren sa vid presskonferensen idag klockan 13 går avtalet ut angående vattenbombarna nu i helgen. Men man har bett att förlänga deras insats så de kommer vara kvar även under den kommande veckan. Läs mer här om hur ops går till.

Igår genomfördes totalt 478 vattenbombningar. Det gav 3 000 000 liter extra vatten över brandområdet, utöver det som räddningsteamen tillför från marken. Förutom de fyra CL-415 är 14 stycken militära och civila helikoptrar i olika storlekar involverade i brandbekämpningen. Dessutom finns - som tidigare nämnts - en luftburen samordnare i en i form av en fransk Beech B200 Super King Air.

Intressant att läsa ingående om insatsen i luften på bloggen Airheadsfly.

Tidigare berättades det om att dåvarande Räddningsverket och Kustbevakningen testade CL-215 och CL-415 åren 1995 och -96. För den som vill förkovra sig i detta finns här en hel del.

I morse hade en av de italienska CL-415-planen problem med en bränslepump, vilket tog lite tid att ordna innan man kunde börja dagens flygningar med just denna vattenbombare.

För en stund sedan (kl 14) verkar en av CL-415-planen, I-DPCV,  blivit stående på banan på Hässlö på grund av punktering. Med tanke på hur hårt man utnyttjar grejerna så är jag inte speciellt förvånad, sånt kan hända. Rampen på Hässlö har frågat Västerås Flygmuseum om man har lämplig domkraft, men tyvärr...det fanns inte. Bärgningsbil på plats. Hjulbyte ute på banan med andra ord (?) - se VLT för bilder etc. Vid halvfemtiden var jobbet klart.

Uppdaterat kl 17.50

Här kommer fyra klickbara bilder, de är tagna tidigare idag...Tack till Brian Meese! Han tog dessa flygandes sin Citabira öster om restriktionsområdet. Vi ser tre av vattenbombarna in action med att skopa ur Hällsjön och bekämpa branden i bakgrunden.

Uppdaterat 140809 kl 08.50

VLTs website hittade jag följande filmklipp som kommer från italienarna...
  

 
Uppdaterat 140809 kl 19.00

Och här - via SVT - ett klipp från fransmännen...Uppdaterat 140810 kl 07.30

Info från Länstyrelsen i Västmanlands län:

Detta innebär ett nytt läge där brandbekämpningen från luften kommer att förändras under söndagen. Vattenbombplanen kommer inte längre att flyga i skytteltrafik, utan användas som en rörlig resurs att sättas in där flambildningar uppstår. Ett av flygplanen kommer att fortsätta som tidigare medan övriga tre kommer att stå stand-by i Västerås för att snabbt och kraftfullt kunna bekämpa branden om behovet uppstår. Taktiken har utarbetats gemensamt med de italienska och franska piloterna utifrån våra behov och deras erfarenhet. Även om intervjuande reportern inte gör något vidare intryck, så är det helt klart rätt intressant att lyssna på denne italienske pilot angående vattenbombning...Uppdaterat 140810 kl 21.30

Info från Länstyrelsen i Västmanlands län:

Avvecklingen av internationella flygresurser är gjord. I morgon kommer det att finnas två Super Pumor, åtta civila mindre plan och två Black Hawks för transporter - det finns möjlighet att gå upp med tre Pumor. Fokus går från vattenbombning till transporter. De utländska flygbesättningarna tackas av i kväll.
 

Kommentarer

Postat av: Johan

Publicerad 2014-08-08 20:00:46

Hjulbytet skedde av Scandinavian Airtech på banan.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela