Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Arnold Waldau på Ränneslätt

Publicerad 2012-01-15 18:44:00 i Eksjö Flygdag, Hemmafältet,

Här ser vi några bilder tagna av eksjöfotografen Gottfrid Rosenlöf. Flygplanet är en Avro 504K Mk.II med registreringen SE-ACC.     

Från min text Flyghistoria i Eksjö med omnejd saxar jag följande:

Troligtvis var det på hösten 1929 som Eksjö-Ränneslätt besöktes av herrarna Arnold Waldau och Tage Wahrgren. Waldau var en välkänd fallskärmshoppare och hans kompanjon Wahrgren var före detta furir i Flygvapnet (han titulerade sig annars gärna som fältflygare).

I Wahrgrens Avro 504 SE-ACC flög man landet runt: Waldau gjorde sina dödsföraktande fallskärmshopp och Wahrgren passade på att använda den tvåsitsiga Avron för lite rundflyg. De hade i juli samma år nödlandat med en risig Albatros söder om Tranås under sin sommarturné. De hade aldrig några pengar och var alltid jagade av allt mellan blåsta bensinförsäljare och arga bönder vars gröda de förstört när de nödlandat på någon åker. Någon dag efter de hade varit på Ränneslätt kunde man läsa i Eksjö-pressen om Grosshandlare Gösta Fraenkel i Göteborg som efterlyste sitt flygplan som han hyrt ut till Waldau och Wahrgren. Waldau omkom 1932 vid ett misslyckat fallskärmshopp i Oslo.


Midsommarafton 1920 hade man också hoppat fallskärm från Avro 504 på Ränneslätt - se inlägget ESMC den 23 juni 1920.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela