Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Monumental dumhet - 3 "Barkarby adjö"

Publicerad 2010-03-06 01:01:00 i Allmänt, Gone but not forgotten,Detta skickades ut via email under fredagen:

ESKB, Barkarby Flygfält nedlagt

Regionflygfältet i Barkarby, ESKB, läggs nu ner med omedelbar verkan.
Fältet som är Sveriges äldsta i bruk varande flygfält med anor från 1913
hann inte fylla 100 år. De sista 32 åren har fältet varit naturligt för
besökande till Stockholmregionen och sedan Tullinges nedläggning varit det
enda fältet med 24 tim öppethållande för Stockholms allmänflygare.

Besökande flygare hänvisas i fortsättningen till Västerås, Eskilstuna och
Nyköping. "Capital of Scandinavia" var det!!

Bo Danielsson
Ordf.Vad är det för mening att ha en infrastrukturminster egentligen? Att ens komma på tanken att kalla Stockholm i fortsättningen för The Capital of Scandinavia är  rentav pinsamt.

Den borduriske flygattachén kommer, som tidigare har omnämts här på bloggen, snart att högtidligen nedlägga sin krans invid flygarmonumentet. Ja, det råkar ligga i Stockholm - jag uppdaterar en devis från inlägget Monumental dumhet enligt följande:

ESKB - Stockholm/Barkarby flygplats 1913-2010 - Älskad, saknad

"Barkis" blev 97 år.

I år firar svenskt flyg sitt hundraårsjubileum, under dessa år har det hänt åtskilligt som vi borde vara väldigt stolta över. Men stoltheten förbyts till skam om man tänker på vissa skeenden under det innevarande jubileumsåret: Barkarbys nedläggning är en sak, invigningen av det nya flygvapenmuseum en annan...

Vila i frid ESKoBar. Du gjorde flygsverige lite roligare...och därmed rätt mycket utav flyg-Stockholm per automatik dito.

Nu får vi hoppas att alla hästägare i Stockholmsområdet hänvisas spiltplats i Eskilstuna och alla de som är hängivna golfare får chans att söka medlemskap i Västeråstrakten. En och annan småbåtshamn kan också ju fyllas igen för att ge plats för bostadsbyggande - båtentusiasterna borde självklart därmed hänvisas båtplats på Åland. Detta bara sagt som en jämförande hint. Skillnaden är att en flygplats av Barkarbys dignitet även är/var en tillgång till samhället/hela landet, det är inte enkom en fråga om rekreation och fritidssyssla.

Jag skrev senast om denna nedläggningsproblematik i inlägget Cederschiöds rapport om allmänflygplats i Stockholm. Med andra ord, "rekomenderad läsning".

Ty så var det vid denna tid i landet Mellanmjölk...


Kommentarer

Postat av: Gert

Publicerad 2010-03-06 11:18:07

Det är som vanligt: vi som flyger för vårt höga nöjes skull, anses vara lyxlirare när vi flyger omkring i våra fyrti eller femti-åriga flygplan i 150-200.000kr´s klassen, men en segelbåt för 1-2 miljoner? Det är ju en fritidssysselsättning, precis som ett årskort i en golfklubb för 20-30.000 kr.

Mot dårar och politiker står man sig slät!

Postat av: F

Publicerad 2010-03-06 11:23:45

Korrekt "spaning", Gert! Känner igen det till 100 procentKan det vara så att flygentusiasterna är så pass dedikerade att man inte engarerar sig inom politiken? En o annan kommunalpolitruck lär ju ha en båt, allra helst i 08-området. Och en och annan mutlunch på golfklubben lär de ha inmundigat...

Postat av: Niklas Larsson

Publicerad 2010-03-06 12:38:02

Oerhört tråkigt vart det Barkar hän...

Det är med stor sorg man läser detta. Det är rent ut sagt jävligt pinsamt att man lägger ner ytterligare ett fält.RIP

Postat av: Henry Wedberg

Publicerad 2010-03-06 15:09:09

Det bli nu mycket enklare för oss som vill flygledes gästa huvudstaden. Vi kan ju ta en stjärtsväng runt fältet och landa på Stockholm/Borlänge!Henry, BorlängePrövade detta resmål tågledes för ett par veckor sen. Gick inte (heller) så bra.

Man bör alltså hålla sig hemma med tanke på miljön och den globala uppvärmningen...

Postat av: Stellan

Publicerad 2010-03-08 13:50:10

Uppvuxen i närheten av Barkarby och jag har tillbringat många timmar med att kolla in civila såväl som militära kärror där. Man fightades in i det sista men nu är det alltså klart att köpcentrum och radhus är viktigare för bygden. Man blir ledsen ända in i hjärteroten...

Postat av: F

Publicerad 2010-03-08 15:52:14

Ledsen in i hjärteroten - precis, Stellan. Att KSL tycker något annat i frågan berör inte Järfälla kommun. Inte ett dugg.

Man bygger inte landet på sånt vis, man söndrar det. Ren idioti. När byggarna är halvvägs i saneringen av marken kommer man sannorlikt inse att det bästa hade varit om stället fortsatt var flygfält...

Postat av: Björn

Publicerad 2010-03-09 08:54:38

Skäms på er, Järfälla kommun! Som boende i Sollentuna har jag besökt fältet mången gång både i flygärenden, modellflyg och med vår gamla Ford Fairlane 1957 när fältet har nyttjats för sådana spektakel. Roligt för många har det varit.

Landningen med Congo Queen i höstas blev då tragiskt nog historisk...

http://lae.blogg.se/2009/october/congo-queen-pa-barkarby.html

Tur att åkern i Vallentuna finns kvar ;)

Postat av: Adam Frisch

Publicerad 2010-05-01 23:05:14

Jag blir så ledsen av denna nyhet att jag nästan faller i gråt.Jag bor utomlands sen många år tillbaks och flyger sällan i Sverige numera. Men jag minns det som det var igår alla landningar jag gjorde under min träning, min helikopterutbildning på Osterman (då de var baserade på fältet), alla luncher i lunchrummet med polisens piloter etc. Underbara dagar.I slutet på förra året gjorde jag en studs och gå med SE-LVR på Barkarby - inte visste jag då att det skulle bli sista gången jag fick chansen att landa där.Så oerhört tragiskt. Så onödigt. Nu har Stockholm inte ett enda allmänflygfält kvar.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela