Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Målgång - 3

Publicerad 2010-01-04 15:59:00 i Flygföretagande, Kalla kriget,

Trogna bloggläsare minns säkert inläggen Målgång - 1 och Målgång - 2 i mars 2008. Den första texten inleddes så här:

Det var ett säreget släkte, målflygarna, Svensk Flygtjänst piloter som flög Fairey Firefly, Saab B 17A, Gloster Meteor och Douglas Skyraider på målflyguppdrag främst åt armén och marinen i Sverige - men även då och då i Danmark och Österrike - på 50-, 60- och en bit in på 70-talet.



Fick dessa två bilder för ett tag sedan från Åke H. Det havererade flygplanet är Fairey Firefly SE-BYB. I hans bok Målflyg läser vi på sidorna 115-116: 

En annan incident på Kallax vilket resulterade i totalhaveri inträffade den 15 april 1962. Inför målflygning för Lv7 skulle två flygplan genomföra rotestart från Kallaxfältet. Roteetta var Tosse Olsson i SE-BRB uppställd till vänster med SE-BYB till höger och strax bakom med Olle Malmsten vid spakarna. Under startlöpan märker Olle att framförvarande flygplan drar något åt höger, men han drar ändå inte av. Samtidigt, och i baksitsen på SE-BRB, ser mekanikern Torbjörn Bergh något skräckslagen hur propellern från det bakomvarande flygplanet kommer allt närmare. När Olle Malmsten slutligen har SE-BRB alldeles framför nosen drar han instinktivt av och styr ut till höger. Flygplanet havererar i en snövall varvid landstället slogs av. SE-BYB ansågs ej värt att reparera, varför det avfördes som totalhavererat. Uppgiften om att flygplanet kolliderat under start är inte helt korrekt, men det var mycket nära.

Vid den efterföljande haveriutredningen anfördes att SE-BRB under starten uppvisade påtagligt större girtendens än andra flygplan av samma typ. Flygplanet flögs till Bromma för att på verkstad noggrant mätas upp. Inga anmärkningar noterades. Inte heller vid den efterföljande provflygningen. 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela