Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Gone but not forgotten: Rinkaby - 2

Publicerad 2010-08-06 08:08:00 i Gone but not forgotten,Uppgiften stämde! Se avslutningen i det tidigare inlägget Gone but not forgotten: Rinkaby - 1 -  man ska riva på Rinkaby, eller snarare; man har redan börjat. 

Från Kenneth G kom ett knippe bilder, dels tagna i onsdags och dels lämpliga äldre captions perfekta som referens. Den stora hangaren - som den såg ut våren 1945 ser vi överst (bild ur SFF Fotoarkiv) - är väl vid det här laget historia. Flygplanet framför är en av de två Messerschmitt Bf 109G-10/R2 som nödlandade här den 12 april 1945 (Senare samma månad landade ytterligare en Messerschmitt 109 av samma version.).

Nedan bild är lånad från Fort och bunkers site och visar hur samma hangar såg ut förra sommaren.Hangaren uppfördes cirka 1940, kanske till och med tidigare. Den slitna latinska devisen Sic transit gloria mundi är återigen bland det första som bloggisten hör i sitt inre. 

      

Kenneth har gjort en förfrågan hos Fortifikationen om grunderna för rivningsbeslut etc. Och det finns redan tidigare mer Rinkaby-stoff i bloggskafferiet, så vi kommer alltså med säkerhet att återkomma rätt snart.Avslutningsvis ytterligare en bild ur SFF Fotoarkiv från våren 1945, hangaren i bakgrunden (jämför med ovan) och Börge Hofvendahl, chef för 2.division F 10, samt hans flygförare framför sina J 20, Reggiane Re 2000.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: stefan

Publicerad 2010-08-06 10:02:15

Undra om man hinner springa och rädda fönsterna. Det är något speciellt med fönsterna som satt på hangarerna förr i tiden. Stora och många. Det skulle sitta fint istället för mina härdglas.

Lite långt från Turkiet dock.

Postat av: Martin

Publicerad 2010-08-06 10:14:48

Samma konstruktion på takstolar och stolpar som på Eslöv, det är kanske samma tillverkare../M

Postat av: F

Publicerad 2010-08-06 19:44:37

...och gissar att det var något av standard för den tiden när det gällde militära - eller kanske t o m "offentiliga" - beställningar på dylika hangarbyggnader, Martin.

Ålleberg? hur ser det ut där? Har för mig att det finns något snarlikt...Stefan, misstänker att fönstren inte kommer att räddas :/Tänk, denna byggnad som antagligen var bland det första som skulle ha bombats "om tysken kom" revs av oss själva (eller hur man ska uttrycka det?). Ska bli intressant att få veta vad FortF har tänkt göra med Rinkaby-basen...Postat av: H

Publicerad 2010-08-15 14:14:03

Sorgligt, jag gick o spanade in igenom fönsterna så sent som i våras, och drömde om hur sjysst flygverksamhet som man skulle kunna bedriva här. Är uppvuxen med Rinkaby, min far skjutsade ut oss för att titta på fallskärmshoppning m.m. när vi var små. Men tydligen så har all "civil" verskamhet hårt motarbetats sedan P7 tog över driften, man ser väl inte nyttan av att ha kvar fältet. Men det borde K-märkas, om inte för att Balt-historian utspelade sig bara några 100 meter härifrån. Ett svenskt WW2-krigsminne...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela