Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Scania Stagg - 1

Publicerad 2007-10-08 13:05:00 i Propulärkultur,

Staggerwing i rött och gult? Beechcraft Staggerwing - det flygplan som Ellery Queen hade anlänt i. Kommer ni ihåg?
 
En Staggerwing som lär faktiskt varit gul och röd var NC12584.

NC12584
NC12584 på Barkarby i augusti 1934.

Beechcraft B-17L NC12584, c/n 4: En tidig "rackare", en av de första med infällbart landningställ. Planet gjorde en Europa-turne sommaren 1934 vilket noterades i dåtidens flygpress.

Flyg nr 9 1934

Under rubriken "Moderna affärsmän" står bland annat följande att läsa i Flyg nummer 9 1934:

De nordiska länderna hade i mitten av augusti besök av en synnerligen intressant och i hög grad hypermodern maskin, nämligen en amerikansk Beechcraftmaskin tillhörande den kända oljefirman Socony Vacuum Oil Co - den svenska firman känd under namnet Vacuum Oil. En av det amerikanska bolagets försäljningschefer, mr Henry White, använde den för affärsresor i Europa och fungerade själv som förare.

Turen genom Skandinavien inleddes med ett besök i Köpenhamn, därefter vände Beechcraften sin propeller åt Oslohållet och efter ett par dagar i den norska huvudstaden ställde den färden till Stockholm - inom parentes sagt behövde maskinen blott 2 timmar 10 minuter mellan de båda städerna, så farten skall man inte klaga på. I Stockholm ägnades maskinen stor uppmärksamhet, bl. a. av personalen vid flygvapnet, och även besöket i Göteborg ett par dagar senare hade den lockat många åskådare.

Beechcraftplanet är nämligen av allra senaste typ, och maskinen som användes av dessa moderna "handelsresande" var endast fem veckor gammal.


Kom på att även - den så långt enda svenska Staggerwingen - SE-BRY har varit gul och röd. Se till exempel ett tidigare inlägg. Den är mig veterligt numera (fortfarande) röd/vit/svart. Snart får den sällskap...

SE-BRY
SE-BRY på Barkarby 1996.


Currently spinning:

The Colourfield  Thinking Of You

The Four Tops Don't Walk Away

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela