Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Kondoren vid Måkläppen

Publicerad 2007-10-07 10:40:41 i Propulärkultur,

Falsterbo

Därnere någonstans ligger en Focke Wulf Fw 200 Condor på havsbotten. Det är inte särdelses jättedjupt, det är till och med så att man lär kunna - när bra förutsättningar råder - se flygplanet med blotta ögat. Platsen känns kanske igen? Jodå, det är Falsterbo. Och på bilden nedan har man just passerat utöver Måkläppen.

Målkläppen

Finns Condoren någonstans i det blå fältet på bilden månne? Antagligen är det en bit längre ut, eller? Bilderna är tagna av David Pajus den 4 maj i år.


Det var den 29 november 1944 som en tysk patrullbåt av misstag sköt ner Lufthansas Fw 200 Condor D-ARHW "Friesland" som var på väg från Berlin till Stockholm. Alla ombord omkom, fyra i besättningen och sex passagerare.

En av de som var ombord var legationsprästen Erik Perwe. Förra året gavs boken "Bombprästen" ut om hans liv och gärning.

Condoren gjorde en molngenomgång och den överraskade tyska båten misstog antagligen planet för en amerikansk Boeing B-17 "Flygande fästning". Åtminstone är detta den troligaste förklaringen, för man vet att flygplanet hade blivit beskjutet - det klargjorde dåtidens haveriutredning. Man vet också att patrullbåten fanns där, men dess kapten erkände aldrig misstaget.

Marinposten vid Falsterbo fyr satte positionen till cirka 4 000 meter söderut - det han såg fem i halv elva den blåsiga och disiga onsdagsmorgonen var en blixt följd av ett eldsken som slog ner i havet.

D-ARHW

Man undrar lite över hur många flygplansvrak som finns kvar i våra farvatten? Till exempel av tysk härkomst från andra världskriget? Självklart tänker jag även på Aradon i Karlskrona...

Kommentarer

Postat av: Leif

Publicerad 2007-10-10 15:43:34

Har med egna ögon vid ett par tillfällen sett köl och spant av fartygsvraken norr om Falsterbonäset.
Det är under korta perioder och extrema maritima förhållanden som detta är möjligt.
Synd att man inte viste att man skulle spana efter en Condor vid dessa tillfällen...

Postat av: F

Publicerad 2007-10-10 15:53:51

Mycket intressant...det gäller alltså att ha tur om man ska se något m a o.
Jag undrar hur mycket man kan ha dykt på Condor-vraket?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela