Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Dom vet ingenting om oss

Publicerad 2006-11-15 10:03:17 i musik,

You've been around for such a long time now
Oh maybe I could leave you but I don't know how
And why should I be lonely every night
When I can be with you
Oh yes you make it right
And I don't listen to the guys who say
That you're bad for me and I should turn you away
'Cos they don't know about us
And they've never heard of love


Bäst att ta tillfället i akt, innan alla har hört den. Jag hörde den för första gången imorse, släpptes i fredags. Vad snackar jag om? Jo, Moneybrothers nya, Dom vet ingenting om oss.

Nu när man ska byta språk att sjunga på, varför inte passa på att göra en cover, och en översättning. Eller, varför inte fylla en hel skiva? Detta har nu Moneybrother gjort och det är bara att gratulera vad det gäller valet av första singel. Årets julplåga kommer att vara en svensk version av They don't know.

mccoll

Den skrevs och sjöngs in 1979 av Kirsty MacColl. Det var också  frågan om hennes debut som har senare blivit alltmer känd, då - när den kom ut - gjorde den inte speciellt mycket väsen av sig.

tracy u

Det var på istället på hösten 1983 som Tracy Ullman fick en stor hit med låten, blev tvåa i England och låg tre veckor i Poporamas "heta hög" i november/december. Ett roligt men inte så känt faktum är att Kirsty MacColl sjöng backing vocals, tjejerna hade samma skivbolag - den gamla punketiketten Stiff Records.

I videon går Tracy Ullman omkring med en kundvagn på ett snabbköp och en "lagom lätt samt tokrolig" Paul McCartney tittar fram mellan hyllorna då och då. Men det som gör hennes version av They don't know i mitt tycke så bra är att hon antagligen fick till pophistoriens bästa skrik av "baby!":

Why should it matter to us if they don't approve
We should just take our chances while we've got nothing to lose

Baby!


Tracy Ullman "hankar" sig fram i USA nuförtiden, bland annat har man sett henne i Ally McBeal och hört henne i The Simpsons. Kirsty MacColl drunknade tragiskt för några år sedan i Mexico när hon skulle rädda ett av sina barn från att svepas ut till havs. Hennes mest kända låt var också en cover, A New England, gjord från början av Billy Bragg. En annan MacColl-låt som är värd att nämnas tycker jag är There's a guy works down the chip chop swears he's Elvis.

När Moneybrother "äntligen sjunger på sitt modersmål placerar sig musiken genast mellan tidiga Eldkvarn och Perssons Pack. Det är väldigt svårt att inte falla för singelns stora och varma hjärta", skrev man häromdagen i Aftonbladet. Som jämförelse har det sagts om det tidiga 80-talets Tracy Ullman:

Her songs were over-the-top evocations of 1960s and 1970s pop music with an 1980s edge, "somewhere between Minnie Mouse and The Supremes" as Britain's Melody Maker put it, or "retro before retro was cool", as a retrospective reviewer wrote in 2002.

Jodå, även den nya svenska versionen är mer än helt okej. Men den kommer inte riktigt lika högt som den ullmanska versionen.

Baby!!

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela