Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Han är ett riktigt litet näpet modelejon

Publicerad 2022-09-23 23:08:00 i Allmänt, Musik - 60-tal, musik,


The Kinks Dedicated Follower of Fashion

...spelades in och släpptes i februari 1966. Den börjar med They seek him here, they seek him there - jomenvisst, taget från Röda Nejlikan!

Om jag förstått saken rätt hade Ray Davies i The Kinks hamnat på ett party någonstans i (det som  då höll på bli känt som) Swinging London. Där gick det runt en snubbe som var ett totalt distanslöst modelejon. Han hade ett sätt som fick någon att tänka på den "störige divan" Sir Percy BlakeneyThe Scarlet Pimpernel. En något överförfriskad Ray Davies sa väl några väl valda sanningar om denne Sir Blakeney, vilket också ledde till att de helt enkelt hamnade i slagsmål. 

Vem som vann fajten vet jag inte. Men Davies måste koras som vinnare i efterspelet. Händelsen inspererade honom till att skriva denna låt, Dedicated Follower of Fashion.
Peter Himmelstrand översatte Ray Davies text och titeln blev på svenska En liten snobb. Den spelades in av The Telstars året efter, 1967. Där man sjunger den engelska orginaltiteln blir det på svenska Han är ett riktigt litet näpet modelejon - underbart! Det hade varit mitt val av titel. Om jag fått välja.

Telstars hade ju för övrigt tidigare sagt i en låt att Annars slutar det med en smäll... Jaja, trevlig helg! Hip!

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Birger J

Publicerad 2022-09-24 23:21:19

Kinks, Ray D, hade en del lustiga titlar på sina låtar. En av de mer udda är ’A second hand car spiv’ från dubbelalbumet Preservation Act 2, 1974.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela