Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

HIMARS på Gotland

Publicerad 2021-10-24 10:49:00 i Allmänt,

Noterade i fredags på FR24 att minst två stycken US Air Force C-130 var aktiva i svenskt luftrum, den ena över Gotland. Igår fick man veta en av anledningarna till det amerikanska engagemanget i LFÖ 21: Tillsammans med en av svenska flygvapnets C-130 Hercules landade man på Bro-rakan och ut rullade en M142 HIMARS, raketartilleri på lastbil. Räckvidd: 30 mil.
HIMARS är en förkortning för High Mobility Artillery Rocket System. Ovan ser vi lastbilen rulla ut ur en MC-130J Commando II, tillhörande 67th Special Operation Squadron, en del av 752 Special Operations Group (752 SOG) som är baserad RAF Mildenhall, England.

Snacka om signalpolitik så att det syns! Till att börja med; när såg du ett amerikanskt militärt flygplan landa på på en svensk vägbas sist? Om någonsin? Sedan detta med raketartilleri, denna gång tillgodosedd av Wisconsin National Guard.
HIMARS-lastbilen kom därefter att lastas in den svenska Hercules-planet (med fennummer 846) och flygas till en annan plats norröver (Läs: Vidsel.) Här kom man att genomföra skjutning med raketartilleriet.

Cornucopia skrev igår:

I sig är detta strategisk kommunikation där USA och Sverige visar att USA har förmåga att flyglyfta in artilleri till Gotland och kan landa detta på vägbas, dvs även om flygplatsen skulle vara utslagen. Amerikanarna är extra på att nästan i realtid rapportera på Twitter, medan svenska Försvarsmakten satsar på att vara hemlighetsfulla och exklusiva och kontrollera hur detta kommuniceras i Sverige.

Det är i mina ögon rätt anmärkningsvärt hur lite svensk media verkar uppmärksamma, och därmed inte förstå, vad detta innebär. Man fortsätter med att vimsa runt i klimatångest och Einár-tragik. Det är väl så att säga "hemtamt". Fast ärligt, det förvånar egentligen inte heller - så här har det väl i det närmaste alltid varit: Alla andra än svenska folket har vetat hur saker och ting förhåller sig rörande vår försvars- och säkerhetspolitik. SVT Öst är dock i detta fall undantaget (som bekräftar regeln) inom "det mediala".
 
Se även Försvarsmakten och The Aviationist för mer om denna händelse.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Jonaz

Publicerad 2021-10-26 12:40:57

Hej cool blogg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela