Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

40 år sedan "Håll gräns'n!"

Publicerad 2021-10-27 19:57:00 i Allmänt, Kalla kriget, Underrättelsetjänst,

Klockan 19.57 ikväll är det exakt 40 år sedan som den sovjetiska ubåten S-363 mer eller mindre körde upp på Torumsskär utanför Karlskrona. Morgonen därpå, onsdagen 28 oktober klockan 09.54, ringer fiskaren Ingvar Svensson till Marinbasen i Karlskrona:
 
–Jo, jag heter Svensson, jag bor på Sturkö, jag skulle tala om att det står en ubåt på grund vid Hästholmen. Vi tror att den är utländsk.

Klockan är kvart över elva när vedettbåten HMS Smyge når fram till platsen och kan verifiera det de flesta på Marinbasen inte kan tro är sant - det står en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass på grund ett par stenkast från basen, mitt i en militär farled och vid en minering. En kvart senare når informationen ÖB och regeringen. Läs mer i denna artikel om dagarna när Sverige var på randen till krig.

Själv skrev jag för tio år sedan ett par blogginlägg: 30 år sedan "Håll gräns'n!" och Vi bryter för en extra nyhetssändning.
 
Jag minns den 28 oktober 1981 rätt skapligt. Denna dag var jag hemma från skolan - gick i sjuan - med en förkylning. Farmor kom förbi, vi lyssnade på radion och på nyheterna berättade de om "ryssen på skäret" nere i Blekinge. Jag blev intresserad av skeendet, följde varje sändning av TV-nyheterna och läste tidningarna ingående.

Nedan bild är tagen vid niosnåret på morgonen den 28 oktober 1981.

Vad gjorde ubåten där? Det har ju varit den ständiga frågan. Från en artikel skriven av Mikael Holmström som publicerades i Svenska Dagbladet 2014:

I skärgårdarna ska därför Sovjet ha genomfört förberedelsearbeten för att kunna lägga ut kärnvapenminor, som i ett krigsläge kunde aktiveras genom fjärrutlösning. Spetsnazförband i Östersjön ska ha använt både ubåtar och miniubåtar och hade tre typer av små atomminor.

Enligt boken gick en sovjetisk ubåt den 25 oktober 1981 in med en sådan grupp i Blekinge skärgård. Två dygn senare, 27 oktober, skulle soldaterna hämtas upp av en annan ubåt. Det var U 137 som då råkade gå på grund i Gåsefjärden.

”U 137 fick order att gå in i Gåsefjärden för att assistera och ta emot Spetsnazdykare som haft till uppgift att förbereda utplacering av kärnladdningar (atomminor) inom marinbasen i Karlskrona”, enligt boken.

– Just under hösten 1981 satte man igång denna sovjetiska planläggning. Vi hade i östra Blekinge ett antal krigsförtöjningsplatser och det gällde att rekognoscera en plats där en atommina skulle kunna sänka så många fartyg som möjligt, säger Nils-Ove Jansson. Hans källor är ex-sovjetiska officerares vittnesmål efter kalla krigets slut, samt minnen och egna efterforskningar.



page226image30593504

För ytterligare ingående studier - läs Bo Theutenbergs berättelse som har utgångspunkt i hans dagböcker. Även denna karta kommer från hans publiceringar. Theutenberg var sakkunnig i folkrätt hos UD och ÖB under åren 1976-87.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela