Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

ESMC 210620

Publicerad 2021-06-20 23:13:00 i Allmänt, Hemmafältet, Piper, Propulärkultur,


Funnet på hemmafältet Ränneslätt (ESMC) idag på förmiddagen: Tre stycken Piper PA-28 med folk från Borås som under helgen varit ute på en liten utflykt i södra Sverige. Fika- och vätskepausen i Eksjö var den sista innan sista benet hem till Borås. Galet varmt var det redan på förmiddagen ute på savannen väster om stan.

Ett av flygplanet kände man igen lite extra - Martin Bulle! Det namnet lär SE-EMB ha fått tack vare fikaleveranser till Sävetornet - eller hur var det nu?

Piper PA-28-140 Cherokee 140 SE-EMB är av årsmodell 1964, vilket också var det året då 140:n kom ut på marknaden. SE-EMB ägdes av min polare Nils Kornstrand 1993-96 och kom under dessa år förgylla vår tillvaro, så det var lite som att återse en gammal vän. Numera ägd av ett partnerskap och baserad i Borås.
Piper PA-28-140 Cherokee 140 SE-FCO känner man ju också igen från förr, då den var baserad i Jönköping. Årsmodell 1968 och likt SE-EMB importerad av Piperförsäljaren Nyge Aero i Nyköping. Ägdes de första 20 åren av Nyköpings flygklubb. Numera privatägd och baserad i Borås.

När man fick återse SE-EMB och SE-FCO - bägge i sin gamla klassiska Piper-look - blev man lite nostalgisk. En tanke drog självklart även iväg åt en viss gammal James Bond-film. Läs mer om bland annat Cherokee 140 i detta inlägget.

Piper PA-28-181 Cherokee Archer II SE-KUV är av årsmodell 1977 och importerades privat till Sverige begagnad från USA i början av 90-talet. Vill minnas att SE-KUV normalt brukar vara baserad hos Örestens flygklubb

Som kanske synes är SE-KUV av en senare version än SE-EMB samt SE-FCO. Läs gärna Nyare Cherokee - Piper Warrior och Archer.

Det finns många därute som rynkar på näsan åt PA-28 - det är väl ingen flyghistoria, tycker man. Ack var fel man har. Vare sig de vill eller inte så måste man acceptera att typen antagligen är den som betytt mest för allmänflygets utveckling i landet. Hur många har lärt sig flyga i PA-28 till exempel?

Från Också en del av svensk flyghistoria - Cherokee.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela