Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

En svala gör ingen sommar

Publicerad 2021-07-23 11:52:00 i Allmänt, Flygföretagande, Propulärkultur,

Det sägs att en svala gör ingen sommar. Jaså, må dä? Då får vi råda bot på . Här kommer nämligen några bilder just på Svalan i civil skrud. Den inledande är tagen på Bromma 1938-39.
Har berört flygplanet i ett tidigare inlägg: I Flygvapnet kallades Junkers Ju 86K för B 3...och den civila Ju 86Z-7 betecknades Tp 9. Den sistnämnda fanns bara i ett exemplar och hade tidigare använts av AB Aerotransport (ABA) som SE-BAE, döpt till Svalan. Här är två tidiga bilder på SE-BAE på Bulltofta (den övre) och eventuellt Dessau innan levererans. Notera avsaknaden av namnet Svalan i nosen och Swedish Air Lines på kroppen. Den 31 mars 1938 levererades flygplanet Dessau - Bulltofta och vid spakarna satt då ABA:s chefspilot K G Lindner.
Junkers Ju 86
Just denne Lindner var också anledningen till att flygplanet hamnade i Sverige. Han hade valt Junkers Ju 86Z för att delta i ett flygrace över Atlanten och gjort beställningen hos den tyske flygplantillverkaren. Av olika anledningar - kanske främst amerikanskt motstånd -  kom tävlingen att ställas in och i slutet av sommaren 1937 blev flygplanet (W/nr. 0860959) under tillverkningen ändras till fraktflygplan.

Lennart Andersson skriver i sin bok B 3 Junkers Ju 86 i Sverige bland annat följande:

I slutet av januari 1938 fattade ABA:s styrelse beslut om att köpa flygplanet. Men det bestämndes att det slutgiltiga övertagandet skulle vara beroende av hur det fungerade när det väl kom i tjänst. Ifall det inte var bra skulle det återlämnas. Det var alltså inte alls avsett som postflygplan från början och ingen Ju 86 hade dittills flugit som nattpostflygplan.Först den 9 och 17 mars skrevs kontraktet under. Köpesumman var RM 160 000 för flygplanet och USD 21 207 för de begagnade motorerna (två stycken plus en i reserv).

Den 21 februari fastslogs att flygplanet skulle målas i en ny blåaktig färg. Det provflögs med den tyska registreringen D-AXWZ. Den svenska registreringsbeteckningen skulle bli SE-BAD, men ändrades av radiotekniska skäl, till SE-BAE.
SE-BAE kom av ABA att användas på nattpostlinjerna Stockholm - Malmö - Köpenhamn - Hannover och Oslo - Göteborg - Köpenhamn. När andra världskriget bröt ut i september 1939 kom dock denna verksamhet att upphöra. Redan tidigare hade ABA försökt sälja Svalan till Flygvapnet och sommaren 1940 blev det affär. Flygplanet hade då flugit 1694 timmar.
 
I Flygvapnet betecknades typen som sagt Tp 9 och fick registreringsnummer 911. Flygplanet kasserades den 10 oktober 1958 med en total gångtid på 2991 timmar. Kanske blir det någon gång ett uppföljade blogginlägg om dess tid i Flygvapnet...

Gissar att bilden nedan är från 1957 och det kan vara nylevererade A 32A Lansen som står där - någon av dem är omålad (F 7 fick en extra stor tilldelning A 32 och det kan nog främst i början varit svårt med hangarplatser. Därav "pyjamas" på somliga.). Svalan står närmast kameran. Vid en flygdag på Såtenäs den 22 maj 1960 sprängdes detta unika flygplan vid en förevisningsskjutning med raketer. En svala gör ingen sommar - eller hur tänkte de?

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Matsen

Publicerad 2021-07-23 18:46:53

Bilden kan knappast vara från "mitten 60-tal" om den sprängdes 1960...!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela