Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Petter Sigurd landar Ränneslätt

Publicerad 2018-03-01 07:05:00 i Hemmafältet, Piper, Propulärkultur,...någon gång tidigt 80-tal. Säga vad man vill, men flygstråket på Eksjö/Ränneslätt (sedan cirka 25 år tillbaka med platsindikatorn ESMC) är avsevärt mycket bättre och säkrare idag. På den tiden var underlaget för stråket sand - om än så välbultad man kunde få till den. Dessutom fanns det ett antal korsande vägar, vilket flygsäkerhetsmässigt inte var helt optimalt. På den översta bilden ser man även den gamla "motorchecks-/pådragsplattan" i dåvarande norra banändan. Den var av asfalt och var väl då cirka tjugo år gammal samt på väg att krackelera sönder så sakterliga.

Under 1985-87 såddes stråket med gräs och förlängdes samt de korsande vägarna togs bort (förutom en, som är i princip borta idag.). Det kan vara lite kul att jämföra med hur det såg ut vid flygdagen i augusti 1987 - se här

Flygplanet är Piper PA-28-161 Cherokee Warrior II SE-GPS, tillverkningsår 1977, hade inköpts av Norra Smålands Flygklubb - baserad på platsen - i början av 1981. SE-GPS har varit föremål för blogginlägg förr, se till exempel ESMC 860212 och ESSF 870312.

Taxande på väg tillbaka till hangaren passerar SE-GPS fotografen Sven Rosenlöf. Bilder från Rosenlöfs Foto har genom åren synts här på bloggen vid flera tillfällen. Ett annat bra exempel är de bilder som finns i inlägget Stork kvaddad på Ränneslätt. I princip står Sven faktiskt vid samma plats när han tar dessa bilder 40 år senare..!


Den stora byggnad som syn i bakgrunden kallades "Gula sjukan" och kom tyvärr att brinna ner i hösten 1983. Sjukhuset hade byggts 1868 och betjänade på den tiden både husarerna samt grenadjärerna förlagda på Ränneslätt.
 
1945 var delar av delar av den tyska Kurlandsarméens stab förlagd i "Gula sjukan". Dessa höga officerare kunde inte placeras vid det så kallade tysklägret längst ner i söder på Ränneslätt, på grund av att de hade flytt innan det tyska sammanbrottet. Vid en "intern" krigsrätt hade de funnits skyldiga till desertering och hade så när blivit hängda i tysklägret...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela