Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Lady Lex återfunnen

Publicerad 2018-03-06 23:09:00 i Propulärkultur,

 
Ja, detta var en nyhet som blev känd sent på måndagskvällen, svensk tid. Lady Lex var ett av smeknamnen på USS Lexington (CV-2), ett av de första amerikanska hangarfartygen. Det kom att gå förlorat i Slaget om Korallhavet den 8 maj 1942 då det sänktes av amerikanarna själva efter att det blivit svårt skadat vid japanska flyganfall. Den inledande bilden är tagen i oktober 1941 och kommer från US Navy via wikipedia och följande visar fartyget när det överges efter flera timmars brandbekämpning förgäves.

USS Lexington brennt.jpg
By U.S. Navy - Official U.S. Navy photo NH 51382 from the U.S. Navy Naval History and Heritage Command, Public Domain, Link


Det är Paul G. Allen som tack vare sitt forskningsfartyg RV Petrel nu har hittat (ytterligare) ett av andra världskrigets mest omspunna vrak. Lady Lex hittades på ett djup av cirka 3000 meter - se denna sajt.
Närmare trehundra besättningsmän omkom, dessutom följde 35 flygplan med ner i djupet. Flera bilder på Douglas TBD-1 Devastators och Grumman F4F-3 Wildcats har släppts. Här är en av den sistnämnda typen som har fyra japanska flaggor påmålade vid cockpit.
En Devastator med brutet stjärtparti..

Det här är en flygplantyp vars sista exemplar försvann ur US Navys rullor redan i slutet av 1944. Det hade ett uselt renomé och det första året USA var med i andra världskriget fick USN:s TBD:er (Torpedo Bomber Douglas) väldigt mycket stryk. De var slöa, hade dålig defensiv beväpning och var därmed mer eller mindre klassade som flygande likkistor.


De sista uppgifterna som i varje fall jag har läst säger att man via sjöugglan styrd från Petrel har räknat cirka ett dussin flygplan på havsbotten invid hangarfartyget.Lindrigt sagt spännande, eller hur? När man ser flygplanen - hur väl de ändå verkar vara bevarade - ja, det kittlar. Minns att jag byggde Monograms Douglas Devastator i skala 1/48 när jag nio år. Det kanske hjälper..?

Kolla in denna artikel/pressrelease med mer bilder och ingående information.

Kommentarer

Postat av: Hans A

Publicerad 2018-03-09 09:40:37

Nästan lite osannolika bilder. Otroligt att ett par F4F flugna av kända äss står på botten i så gott skick och med märkningar och segertecken intakta. Känns som läge att ta upp och bevara. Vilket inte verkar osannolikt eftersom US Navy fortfarande hävdar äganderätt till vrak efter deras flygplan oavsett ålder och dessutom har tillgång till hyfsade resurser.

D i TBD ståt för "Douglas", förresten. Varje tillverkare som levererade till USN fick en egen bokstav i flygplansbeteckningssystemet. Ibland sammanföll det med tillverkarens namn, men oftast inte. Curtis hade C, men Vought U. G gick till Goodyear, medan Grumman fick F osv. Lite rörigt.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela