Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Vattenbombare - 3

Publicerad 2018-06-10 23:25:00 i Allmänt, Brandflyg,

Canadair CL-415 I-DPCC
Sent på eftermiddagen idag landade de av MSB begärda vattenbombflygplanen av typ Canadair CL-415 på Örebro flygplats. De är italienska, bär registreringarna I-DPCC respektive I-DPCR, och har under söndagen flugit från Rom, via mellanlandning i Katowice. Jag hörde bägge - men såg bara CR - när de passerade hemmavid på FL120 på väg norrut.Flygplanen kommer att sättas in i bekämpandet av skogbränderna i Värmland under morgondagen. Det brinner friskt i skogarna utanför Kristinehamn och Degerfors, bland annat. Sedan anser MSB att denna vattenbombningsresurs bör finnas på plats redan "i förebyggande syfte"... 😏

Branden utanför Kristinehamn upptäcktes tack vare att Västerdalarnas flygklubbs Piper Archer II passerade förbi under lördagen...Totalt består den italienska kontingenten av fjorton personer. MSB:s begäran skickades via EU-kanaler under lördagen och Protezione Civile kunde alltså avvara två CL-415 jämte fyra besättningar. Men kommer det att räcka? Italienarna kommer vara här i Sverige i en vecka. Sedan får MSB göra en bedömning över hur behovet ser ut.

Vi minns sommaren 2014 och branden utanför Sala. Det blev en hel del skrivet och utlagt här på bloggen i samband med det. Läs gärna Vattenbombare - 1, Vattenbombare -2 och Apropå skogsbranden i Västmanland. Återstår att se om det kanske blir ett inlägg med rubriken Apropå skogsbranden i Värmland?

I-DPCN at work 03 (4203528315).jpg

Kommentarer

Postat av: Anders Nilsson

Publicerad 2018-06-10 23:59:11

Bra skrivet. Synd att Finland och Sverige inte äger egna "vattenbombare", Kom just på att Dan Eliasson är generaldirektör på MSB.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela