Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Apropå skogsbränderna

Publicerad 2018-07-21 17:00:00 i Allmänt, Brandflyg,

En av de italienska CL-415-planen tankas i Sveg. Bild: SVT. Läs artikeln Flygplatsen i Sveg viktig kugge i brandbekämpningen. Här tankades det 100 gånger under ett dygn... Vad säger det oss och framförallt våra politiker? Jo, vi måste vara rädda om vår infrastruktur - lägg inte ner fler flygplatser! Vågar inte ens tänka tanken om Oskarshamns flygplats blivit tomatodling, till exempel. Tips: Se till att det finns Jet A-1 i Oskarshamn och Hultsfred.

Antal vattenlaster dumpade från CL-415 de senaste dagarna: 

Onsdag den 18 juli: 50 stycken.

Torsdag den 19 juli: 346 stycken.

Fredag den 20 juli: 270 stycken.

Det brinner  i skog och mark i skrivande stund på närmare 70 platser i Sverige. Förhållandena är extrema och resurser tillförs hela tiden, våra egna och även via EU: 44 stycken polska brandfordon med 139 polska brandmän rullar just nu norrut mot Jämtland på E 4...


....och helikoptrar från flera olika länder är engagerade. Bland annat en Mil Mi-8 från litauiska flygvapnet.

23 Lithuania Air Force Mil Mi-8 @ RNAS Yeovilton Air Day 2018, Yeovil, Somerset.

Kort uppföljning till inlägget Vattenbombare - en symbol? som jag la ut för ett par dagar sedan. Vill lyfta fram några texter som  jag tycker så många som möjligt borde läsa.

Skipper har skrivit ett blogginlägg om skogsbränderna. Niklas redogör utförligt om samhällets flygande resurser som kan (borde?) användas, främst helikoptrar. Jag finner hans analys klockren - läs den!

Det frågas hela tiden varför Försvarsmakten inte kan använda mer av sina resurser. (Folk ser framför sig Vertoler och Super Pumor med baljor hängande under, men vet nog inte till mans och kvinns att bägge typerna är avvecklade.). Wiseman förklarar utförligt vad som hände i o m Försvarsbesluten 2000 och 2004 då insatsförsvaret blev till. Viktig text - läs den!

Från en artikel som Sveriges Radio la ut igår:

När Jonas Nellsjö [chef Helikopterflottiljen. min anm.] inventerar försvarets resurser för brandbekämpning ser det ut såhär:
 
Av de 15 Blackhawkhelikoptrarna har samtliga de krokar som behövs under helikoptrarna. På de nya NH90-helikoptrarna har två, tre stycken, av totalt 16, försetts med krokar. Alltså sammanlagt 18 helikoptrar med krokar.
 

Men det finns bara nio brandtunnor, det är de vattenbehållare som hänger i krokarna. Och det är bara åtta besättningar som utbildats i vattenbombning av skogsbränder. Av de åtta har sju erbjudit sig att avbryta semestern för att gå in och vattenbomba.
 
Summa sumarum så kan man säga att Sverige och dess invånare aldrig varit så trygga som under det kalla kriget. På den tiden då staten var skalet och inte - som numera - kärnan i riksäpplet. Så länge det fanns ett yttre hot koordnerades samhällets resurser maximalt och effekt kom direkt när man behövde det. Detta hot försvann och man var tvungen att hitta en ny mening med verksamheten. Denna mening hette pengar, ju mer man omsätte i kronor desto mer syns det i gamla Svedalas BNP. Och ju större ekonomi desto mer att säga till om i EU. Åtminstone enligt det våra politiker tycks tro. Detta är den smärtsamma sanningen och nu har det synbart spårat ur...

Bildresultat för skogsbrand

Men jag vill verkligen inte politersera över det som händer just nu. Därför, slutligen, från en krönika publicerad igår:
 

Det finns också en poäng för politiker i maktposition att se vad det är som enar nationen: Räddningstjänstpersonal som bokstavligen sliter i sitt anletes svett för att rädda vad som räddas kan, civilsamhället som på en given signal organiserar sig med kaffekokning, myggstift och pizzaleveranser, människor som får evakueras ur sina hem där de bott i generationer och skräcken för att husen kanske inte står kvar när de kan återvända, skogsägare som ser sina älskade marker brinna upp, grannkommuner och sydliga län som skickar professionell och ideell hjälp.
 

Och allvarligt, vad är själva poängen med ett EU-medlemskap om vi inte kan ta hjälp från de länder som har den utrustning vi just nu behöver?
 
Läs Lilian Sjölunds text När våra hem och marker brinner hjälps vi åt - spar debatten till eftersläckningen.

Kommentarer

Postat av: Per-Eric Sandelin

Publicerad 2018-07-21 22:32:10

Man kan fråga sig var alla 2kbm Bambi-Bucket från förr tagit vägen? Fanns åtminstone 15-talet på flottiljerna. Se Wisemans karta från -99.

Postat av: Simon

Publicerad 2018-07-22 00:19:43

Och man bör också komma ihåg att situationen är exceptionell. Det är inte säkert att kalla krigets organisation hade hanterat det här heller. För fram till 2014 var den största brand vi haft på 6000 ha, nu har vi 4 i den storleken plus ett åttiotal till. även med HKP 4 och 10 hade det varit för lite. Förutsättningarna har förändrats och tyvärr hänger inte de politiska besluten med i svängarna.

Postat av: Cassandra Nöjdh

Publicerad 2018-07-23 19:33:57

Sedan är det ju så att även om hela (eller åtminstone större delen av) den befintliga helikopterflottan kunde användas så måste någon betala. De fascistiska hatsajterna försöker göra detta till att "de fackliga organisationerna" inte tillåter de semesteravbrott som i så fall (kanske) skulle behövas. "Flygarnas semester går före landets behov" heter det. Detta är naturligtvis bullshit. Vad det däremot handlar om är att alla insatser från Försvarsmaktens sida i samband med dessa bränder måste betalas, och extra anslag har det varit knäpptyst om från politiskt håll. Förväntas Försvarsmakten plocka detta ur sina redan underdimensionerade anslag, ungefär som man blir rånad när det gäller det sk. regerings/statsflyget (där det som betalas per flygtimme inte ens täcker bränslekostnaderna)?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela