Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

ESMC 180709

Publicerad 2018-07-09 17:33:00 i Hemmafältet, Propulärkultur,


Hej på dig, Klaus Plasa! Inte varje dag som Eksjö/Ränneslätt (ESMC) får besök av Luftstreitkräfte der Nationalen Volksarmee (LSK), det vill säga östtyska flygvapnet. Om någonsin? Men idag skedde det när Klaus landade med sin Benes-Mraz M-1D Sokol, registrerad D-EGWP och målad som nummer 5008 i LSK.

Typen fanns i två exemplar i LSK under åren 1954-65. Dock inte just detta exemplar, tillverkat 1949, som tidigare i tur och ordning varit registrerad OK-DIX, HB-TBG, D-EGWP, G-BWRG och återigen D-EGWP.

I egentlig mening var det inte LSK som använde Sokol de första åren. Just det flygplan som under 60-talet kom att bära id-nr 5008 hade tidigare varit tilldelad folkpolisens flygklubb i Cottbus, med den civila registreringen DM-WAS.

Den inte heller direkt okände aviatören Mike Carlson hängde på sin kompis Klaus, detta med Jodel DR.100 Ambassadeur SE-XFL. Denna Jodel är från början fabrikstillverkad av Société Aéronautique Normande (SAN) 1959 och har tidigare varit OE-ADA samt därefter OY-DIJ.

Läs mer om Sokol D-EGWP här.

Sokol har tidigare varit föremål för ett blogginlägg - läs Sokol på flottörer.  I Sverige finns ett exemplar, SE-XGD, som ägs och flygs av Pålle Pinato i Eslöv.

Likt förra gången vi träffades, bjöd Klaus på en liten tryckare när han lämnade fältet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela