Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

En röd och vit 35:a - varför inte en blå och gul 39:a?

Publicerad 2018-07-04 15:00:00 i Allmänt,


Så här i tider av fotbollsyra efter de svenska framgångarna i VM i Ryssland, kommer här ett tips till Försvarsmakten: Om ni nu vill vara lite PR-minded, passa på att gör det som danskarna gjorde 1986. Här ovan ser vi en bild på en RF-35 Draken (AR-117) ur Eskadrille 729 med callsign Danish Dynamite Six One i luften den 9 juni 1986. Dagen innan hade Danmark besegrat Uruguay med 6 - 1 i fotbolls-VM, som då gick i Mexico. 

På morgonen den 9 juni hade det kommunicerats ut via NOTAM till ett antal danska flygplatser att Danish Dynamite Six One, tillsammans med en rotekompis, skulle passera dem på lågan vid ett givet klockslag. Ingen visste vad det handlade om innan denna Dannebrog-Drake - med buller och bång - gjorde entré! Gissa om tilltaget blev omtalat? Press och TV högg direkt - stort genomslag i media! 

Se här för mer bilder på AR-117 från Karup i början av juni 1986.

Nästa match spelade Danmark mot Västtyskland den 13 juni. Minns ni hur det gick? Jag gör. Danskarna vann med 2 - 0! En skräll med andra ord! Även här på andra sidan sundet skrek vi "Vi er røde, vi er hvide".

På morgonen den 14 juni gick ett nytt fax/telex ut, denna gång med en färdplan för Danish Dynamite Two Zero. Samma rutt som för dito Six Zero skulle jag tro. Och självklart blev det stort mediagenomslag igen..!

Danskarna åkte ut i åttondelen då de förlorade mot Spanien med 5 - 1 den 16 juni. En kraftig regnskur lär natten innan matchen "drabbat" Karup där AR-117 enligt legenden (som jag har fått det berättat för mig) stått ute, varpå dess vattenlösliga röda och vita färg runnit av...


Så varför inte på svenskt manér ta vid 2018 där danskarna slutade 1986; efter åttondelsfinalen! En blågul 39:a, tack! Mer uppseendeväckande än prototypmålningen nedan, tack! Föreslaget callsign: Swede Supreme alternativt El Mundial...och inget regn har vi ju i sikte! Jobba på nu! Heja Sverige! 

Kommentarer

Postat av: Björn Ek

Publicerad 2018-07-04 19:02:31

Kul LAE,

Om det blir guld , mot förmodan, kanske vi får se en blå-gul 39:a. Obs att 39 2 på bilden inte är "-2" utan bara 2. -2 beslöts att utgå från högre ort efter haveriet med -1. man tolkade det som "minus 1" och ville inte ha "minus 2". Det som ser ut som ett streck i bilden är en hållare för chockraketer som användes vid utprovningen.

//EK (gammal mek från JAS utprovningen)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela