Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Bomb mot skogsbrand

Publicerad 2018-07-25 23:50:00 i Allmänt,Se Försvarsmakten/Combat Cameras video om vad som idag hände på Trängslets skjutfält. Här snackar vi om ett nytt sätt (?) att anlägga moteld.


Att det brinner just på Försvarsmaktens skjutfält i Trängslet ska ses som en förutsättning för denna "metod", att med hjälp av laserstyrd alternativt GPS-fixed bomb av typ GBU-12 eller GBU-49 slå ut en brandhärd. Bomben fälldes från en JAS 39C.

Från en artikel publicerad av SVT:

– Det är ett försök att få bort syret från branden, vilket enbart är en möjlighet eftersom branden är på ett militärt skjutfält, säger räddningschef Johan Szymanski.

Han säger att den preliminära bedömningen är att explosionen har haft väldigt god verkan och att delar av branden i skjutfältsområdet har släckts.

– Vi kan också se att bränderna som finns lite längre bort inte har påverkats negativt av bomben, det har alltså inte blivit någon spridning på grund av bombningen.

Ammunitionen som finns på delar av brandområdet har hela tiden försvårat läget för släckningsinsatsen, eftersom all räddningspersonal måste hålla ett säkerhetsavstånd på 1 000 meter till området. Vattenbombningen över branden har inte heller haft den effekt man velat ha, så Johan Szymanski säger att bombningen därför varit en sista lösning.
Metoden att spränga bort bränder är välkänd, om än kanske inte specielt använd på våra breddgrader. Till exempel användes den efter Gulfkriget då det fanns mänger av oljekällor som stod i brand.

Sommaren 2018 är mycket märklig. Kanske rentav historisk utstickande?

Kommentarer

Postat av: Matsen

Publicerad 2018-07-26 17:26:02

Att bomba eller rättare sagt spränga för att stoppa en brand är inte heller något nytt som media verkar tro. Det var ett vanligt sätt att släcka en oljebrand på förr i tiden...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela