Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Fritagningsförsöket av Ludmilla, Lilia och Antonina Agapova 1978

Publicerad 2018-04-04 16:00:00 i Kalla kriget, Piper,


Historien om avhopparen Valentin Agapov och hans familj var en följetång som man minns från 70-talet. Han hade hoppat av från en sovjetisk båt i Helsingborg 1974, kvar bakom järnridån satt hans fru och dotter.

Från När Var Hur 1979:

April 1978

4. Den svenske flygaren Karl-Göran Wickenberg sitter sedan några dagar anhållen i Imatra i sydöstra Finland gripen för kränkning av Sovjets gräns.

5. Den i Sverige bosatte avhopparen Valentin Agapov avslöjar att den i Finland anhållne flygaren försökt hjälpa hans fru, dotter och moder att fly från Sovjet, som de av myndigheterna vägrats lämna.

7. Vid en presskonferens i Moskva berättar Ludmilla Agapova att flyktförsöket misslyckades därför att hon, dottern och svärmodern kom för sent till mötesplatsen.

Maj 1978

15. Den svenske flygaren Karl-Göran Wickenberg, som försökt återförena den ryska familjen Agapov genom att föra medlemmar av familjen till Sverige, döms till tio månaders fängelse villkorligt av tingsrätten i Imatra i Finland.

Fritagningsförsöket hade skett den 31 mars - 1 april. Mötesplats var en isbelagd sjö innanför ryska gränsen och utgångspunkt/startplats var Immola (EFIM).

Wickenberg hade tidigare gjort ett annat försök att flyga ut människor som satt fast på andra sidan järnridån - läs om det i inlägget En tjeck Cherokee.


Flygplanet som användes var Malå-Norsjö Flygklubbs Piper Super Cub SE-GCL, och med till Finland var även klubbmedlemmen Per-Gunnar Nyström. Han hade dock ingen aning om Wickenbegs planer.

Sedan många år finns det ett utkast på ett tänkt - lite längre - blogginlägg om fritagningsförsöket av Ludmilla, Lilia och Antonina Agapova, men till det ber jag att få återkomma. Håller fortfarande på att samla material...

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: SAAB

Publicerad 2023-05-23 19:19:38

Jag hoppas verkligen att det blir ett längre inlägg om det här fritagningsförsöket, för enligt vad jag har hört så råder det väldigt delade meningar om vad som verkligen hände.

Dom flesta av dom här goa gubbarna håller ju på att få sina permanenta vingar vid det gär laget och skrivs ingenting ner nu så försvinner det i historiens dunkel.

Postat av: Christina N Johansson

Publicerad 2023-07-23 18:03:07

Jag hade för mig att det var Skellefteå flygklubbs SE-EZX, också en Super Cub,
som användes.

Postat av: Christina N Johansson

Publicerad 2023-07-23 18:03:09

Jag hade för mig att det var Skellefteå flygklubbs SE-EZX, också en Super Cub,
som användes.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela